Υλικά
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
150 γρ. λιωμένο κρεμμύδι (στραγγισμένο)
50 ml ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
30 ml ξηρό λευκό κρασί
130 γρ. μείγμα μπαχαρικών για ψωμάκια και κεμπάπ grillphilosophy
1 κρόκος αυγού
120-130 ml νερό (περίπου)
Για τη σάλτσα ντομάτας:
70 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (σοταρισμένη ξεχωριστά)
420 γρ. τριμμένες ντομάτες OMOSPONDIA
100 ml ξηρό λευκό κρασί
3 γρ. φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο
2 γρ. φρεσκοτριμμένο κύμινο
2 γρ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1 πρέζα κανέλα
Αλάτι (ανάλογα με το γούστο)
Λίγο νερό (αν χρειαστεί)
Για το ρύζι:
2 φλιτζάνια ρύζι BONET OMOSPONDIA
4 φλιτζάνια νερό
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για το σερβίρισμα:
5 μπιφτέκια ανά μερίδα
Σάλτσα ντομάτας
1-2 κουταλιές της σούπας ραγού μελιτζάνας OMOSPONDIA (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε ένα μπολ, προσθέστε τον κιμά, το λιωμένο και στραγγισμένο κρεμμύδι, το ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο), το ξηρό λευκό κρασί και το μείγμα μπαχαρικών grillphilosophy.
Προσθέστε τον κρόκο του αυγού και αρχίστε να ανακατεύετε.
Σταδιακά προσθέστε 120-130 ml νερό, ανακατεύοντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και ελαφρώς υγρό.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το μείγμα κιμά να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μυρίσει και προσθέστε το στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες OMOSPONDIA και αφήστε να πάρουν μια βράση.
Προσθέστε το ξηρό λευκό κρασί και αφήστε να βράσει ξανά για λίγο.
Προσθέστε τον φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη, την κανέλα και το αλάτι.
Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
Πλάθουμε και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια:
Βρέξτε τα χέρια σας με νερό για να μην κολλάει ο κιμάς.
Πάρτε περίπου 50 γρ. κιμά και πλάστε μακρόστενα μπιφτέκια (σουτζουκάκια).
Σε ένα ρηχό πιάτο, βάλτε αλεύρι. Περάστε κάθε μπιφτέκι από το αλεύρι, τινάζοντας την περίσσεια.
Σε ένα τηγάνι, προσθέστε ελαιόλαδο σε βάθος περίπου μισού εκατοστού και αφήστε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τα μπιφτέκια από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε τα σε ένα πιάτο.
Ετοιμάζουμε το ρύζι:
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ρύζι BONET OMOSPONDIA και το νερό.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και το ρύζι να είναι έτοιμο.
Βάλτε τα τηγανισμένα μπιφτέκια στη ζεστή σάλτσα ντομάτας και αφήστε τα να ζεσταθούν για λίγα λεπτά.
Σε κάθε πιάτο, σερβίρετε 5 μπιφτέκια, περιχύστε με άφθονη σάλτσα ντομάτας και συνοδέψτε με ρύζι.
Προαιρετικά, προσθέστε μία ή δύο κουταλιές της σούπας ραγού μελιτζάνας OMOSPONDIA πάνω από το ρύζι για επιπλέον γεύση.
Καλή σας όρεξη!