Η σπιτική σπανακόπιτα ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα των υλικών και την αυθεντική γεύση της. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή για μια κλασική σπανακόπιτα, που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι σας.
Υλικά
για την γέμιση
3/4 του κιλού σπανάκια
1 ξερό κρεμμύδι
3 – 4 κρεμμυδάκια χλωρά
2 πράσα
Καυκαλίδες
Αγριο μάραθο
Δυόσμο
Λαπατα
Αγγουριτσα
2 αυγά
Τυρί φέτα
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο
για το ζυμάρι
1 Κιλό αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 και μισό Κοφτο κουταλάκι γλ αλάτι
Νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Το ζυμάρι γίνεται πολύ , φτιάχνω και τυρόπιτες από αυτό.
Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω τα σπανάκια και τις μυρωδιές.
Κόβω τα σπανάκια ρίχνω λίγο αλάτι και τα τρίβω να βγάλουν τα υγρά τους, τα στίβω πιέζοντας τα στις χούφτες μου και τα βάζω σε μια λεκάνη.
Ρίχνω όλες τις μυρωδιές ψιλοκομμένες, το τυρί, τα αυγά, το πιπέρι, ελαιόλαδο, το ψημένο φύλλο τριμμένο, ανακατεύω και το αφήνω στην άκρη.
Ανοίγω 13 φύλλα το πρώτο το ψήνω και το τρίβω μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
Έχω λαδωσει το ταψί και στρώνω 6 φύλλα κάτω λαδωνοντας κάθε ένα που βάζω.
Ρίχνω την γέμιση σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωνοντας ανάμεσά τους και το επάνω.
Γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο, χαράζω σε κομμάτια, καταβρέχω με λίγο νερό και ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο το πρώτο μισάωρο στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνω στους 170 βαθμούς Κελσίου περίπου μιάμιση ώρα.
Καλή όρεξη !!
Η Συνταγή είναι της κας Litsa Kokkoni