ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 kg σπανάκι
100 ml νερού
50ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 λεμόνι το ξύσμα μόνο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο ματσάκι άνηθος 
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
3 αυγά
400g φέτα
200 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
10 φύλλα για πίτα

ΟΔΗΓΙΕΣ
Βάλτε το σπανάκι σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά. Βάλτε το καπάκι επάνω και αφήστε στον ατμό μέχρι να μαραθεί – αφαιρώντας το καπάκι και δίνοντάς του ένα καλο ανακάτεμα κάθε λεπτό. Στραγγίζετε το σπανάκι και το ψιλοκόβετε.                                          Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι, και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα βότανα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατέψτε το και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.            Μόλις κρυώσει η γέμιση, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα στο σπανάκι. Τρίψτε τη φέτα και ανακατέψτε την μαζί. Προθερμάνετε το φούρνο σε ανεμιστήρα 200C .

Βουρτσίστε το εσωτερικό της φόρμας με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με σουσάμι στο κάτω μέρος. Τοποθετήστε ένα φύλλο φύλλο με μια γωνία στη μέση της φόρμας (το μισό φύλλο θα κρεμάσει έξω από την εξωτερική άκρη για να το διπλώσετε στο τέλος),στη συνέχεια βουρτσίστε αυτό με το λιωμένο βούτυρο.

Να είστε γενναιόδωροι με το βούτυρο καθώς στρωνετε τα φύλλα γύρω από την φόρμα, το καθένα από τα δύο καλύπτει το τελευταίο αλλά δεξιόστροφα έτσι ώστε το τελευταίο μισό φύλλο να καλύπτει το πρώτο. Βουρτσίστε το βούτυρο πάνω σε κάθε φύλλο καθώς το στρώσετε.

 

Βάλτε τη γέμιση στο κασσίτερο και, στη συνέχεια, διπλώστε κάθε φύλλο φίλτρου πάνω από τον κασσίτερο για να το σφραγίσετε, στρώνοντας με βούτυρο βουρτσισμένο πάνω σε κάθε φύλλο. Διπλώστε τις εσωτερικές άκρες και βουρτσίστε από πάνω με βούτυρο και έπειτα μαγειρέψτε για 45 λεπτά.

Πάρτε το πίτα έξω από το φούρνο και προσεκτικά αναποδογυρίστε σε ένα ταψάκι . Ψήστε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάει χρώμα παντού εάν νομίζετε ότι πρέπει. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν κόψετε σε φέτες για να σερβίρετε.

Credit to watch.tastemade.com

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με σιμιγδάλι…κρατσανιστή
Επόμενο άρθροΚέικ αλμυρό!!!!