Αγαπημένα μου φιλαράκια! Μια τραγανή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας έφτιαξα, εμπνευσμένη από τη γλυκιά Γκόλφω Νικολού! Η συγκεκριμένη πίτα έγινε με σπανάκι και τυρί φέτα, μια απίθανη επιλογή που θα λατρέψετε για την τραγανή υφή και την πλούσια γεύση της.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σπανακόπιτα με Φύλλο Κρούστας

Τραγανή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας και σουσάμι, φρεσκοψημένη σε ταψί.

Φτιάξτε μια απίθανη, τραγανή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας και φέτα, αγαπημένη κάθε εποχή του χρόνου. Εύκολη και πεντανόστιμη!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 30 minutes

Ingredients

Για τα Φύλλα της Σπανακόπιτας:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (για τον χυλό)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (για τον χυλό)
  • Λίγο νερό (για τον χυλό)
  • Λίγο ηλιέλαιο (για το ραντισμα)

Για τη Γέμιση:

  • 700 γρ. σπανάκι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 200 γρ. γάλα
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη σπανακόπιτα:

  1. Ετοιμάζω τον χυλό για τα φύλλα: σε ένα μπολ ανακατεύω 2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και λίγο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Για τη γέμιση, ψιλοκόβω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια.
  3. Σοτάρω το σπανάκι με τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι μέχρι να μαραθούν.
  4. Αποσύρω το σπανάκι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει καλά.
  5. Αφού κρυώσει το σπανάκι, ρίχνω μέσα το χτυπημένο αυγό, το γάλα και το τυρί φέτα θρυμματισμένο.
  6. Προσθέτω τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύω καλά τη γέμιση.
  7. Για το στήσιμο, παίρνω τα φύλλα κρούστας ανά τρία.
  8. Με ένα πινέλο, απλώνω ενδιάμεσα στις στρώσεις των τριών φύλλων λίγο από τον χυλό που ετοίμασα.
  9. Στην άκρη του τρίτου φύλλου απλώνω τη γέμιση.
  10. Προτού ρολάρω, ραντίζω με λίγο ηλιέλαιο.
  11. Κλείνω τις άκρες του φύλλου και ρολάρω προσεκτικά για να σχηματίσω ένα μπαστούνι.
  12. Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βγαίνουν περίπου 4 ρολά.
  13. Στον χυλό που μου έμεινε, προσθέτω 1 κρόκο αυγού και τον χτυπάω.
  14. Αν δεν μου περίσσεψε χυλός, ετοιμάζω λίγο ακόμη με 1 κουταλιά γιαούρτι, 1 κουταλιά σπορέλαιο και 1 κουταλιά νερό.
  15. Αλείφω τα ρολά με αυτό τον χυλό και πασπαλίζω με σουσάμι.
  16. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C, αν και δεν αναφέρεται ρητά η θερμοκρασία, αυτή είναι η συνηθισμένη για τέτοιες πίτες) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Η Εκτέλεση είναι της κας Meri Sara

Notes

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Σπανακόπιτα με Φύλλο Κρούστας

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η σπανακόπιτα σας ακόμα πιο νόστιμη και τραγανή. Αντί για σπανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα χόρτα, όπως λάπατα ή σέσκουλα, ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας. Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι στον χυλό. Αυτό βοηθάει το φύλλο να γίνει πιο αφράτο και τραγανό στο ψήσιμο. Το τυρί φέτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε ή να το συνδυάσετε με άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα, για διαφορετική γευστική διάσταση.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή