Αγαπημένα μου φιλαράκια! Μια τραγανή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας έφτιαξα, εμπνευσμένη από τη γλυκιά Γκόλφω Νικολού! Η συγκεκριμένη πίτα έγινε με σπανάκι και τυρί φέτα, μια απίθανη επιλογή που θα λατρέψετε για την τραγανή υφή και την πλούσια γεύση της.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπανακόπιτα με Φύλλο Κρούστας
Φτιάξτε μια απίθανη, τραγανή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας και φέτα, αγαπημένη κάθε εποχή του χρόνου. Εύκολη και πεντανόστιμη!
Ingredients
Για τα Φύλλα της Σπανακόπιτας:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (για τον χυλό)
- 2 κ.σ. γιαούρτι (για τον χυλό)
- Λίγο νερό (για τον χυλό)
- Λίγο ηλιέλαιο (για το ραντισμα)
Για τη Γέμιση:
- 700 γρ. σπανάκι
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 2 κ.σ. άνηθο
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 200 γρ. γάλα
- 250 γρ. τυρί φέτα
- Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη σπανακόπιτα:
- Ετοιμάζω τον χυλό για τα φύλλα: σε ένα μπολ ανακατεύω 2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και λίγο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Για τη γέμιση, ψιλοκόβω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Σοτάρω το σπανάκι με τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρω το σπανάκι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει καλά.
- Αφού κρυώσει το σπανάκι, ρίχνω μέσα το χτυπημένο αυγό, το γάλα και το τυρί φέτα θρυμματισμένο.
- Προσθέτω τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύω καλά τη γέμιση.
- Για το στήσιμο, παίρνω τα φύλλα κρούστας ανά τρία.
- Με ένα πινέλο, απλώνω ενδιάμεσα στις στρώσεις των τριών φύλλων λίγο από τον χυλό που ετοίμασα.
- Στην άκρη του τρίτου φύλλου απλώνω τη γέμιση.
- Προτού ρολάρω, ραντίζω με λίγο ηλιέλαιο.
- Κλείνω τις άκρες του φύλλου και ρολάρω προσεκτικά για να σχηματίσω ένα μπαστούνι.
- Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βγαίνουν περίπου 4 ρολά.
- Στον χυλό που μου έμεινε, προσθέτω 1 κρόκο αυγού και τον χτυπάω.
- Αν δεν μου περίσσεψε χυλός, ετοιμάζω λίγο ακόμη με 1 κουταλιά γιαούρτι, 1 κουταλιά σπορέλαιο και 1 κουταλιά νερό.
- Αλείφω τα ρολά με αυτό τον χυλό και πασπαλίζω με σουσάμι.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C, αν και δεν αναφέρεται ρητά η θερμοκρασία, αυτή είναι η συνηθισμένη για τέτοιες πίτες) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Η Εκτέλεση είναι της κας Meri Sara
Notes
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Σπανακόπιτα με Φύλλο Κρούστας
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η σπανακόπιτα σας ακόμα πιο νόστιμη και τραγανή. Αντί για σπανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα χόρτα, όπως λάπατα ή σέσκουλα, ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας. Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι στον χυλό. Αυτό βοηθάει το φύλλο να γίνει πιο αφράτο και τραγανό στο ψήσιμο. Το τυρί φέτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε ή να το συνδυάσετε με άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα, για διαφορετική γευστική διάσταση.










