Η Τούρτα με κρέμα, σαντιγύ και γκανάς σοκολάτας είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Η βάση από σιροπιασμένες φρυγανιές, η βελούδινη κρέμα, η αφράτη σαντιγύ και η λαχταριστή γκανάς δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που θα αφήσει τους πάντες άφωνους. Εγώ την προτιμώ γιατί δεν χρειάζεται καθόλου ψήσιμο!
Υλικά
Για το σιρόπι:
150 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml νερό
Φλούδα από ένα λεμόνι
1 βανιλέτα
Βράστε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά.
Προσθέστε τη βανιλία και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τη βάση:
Φρυγανιές
Σιρόπι
Σιροπιάστε τις φρυγανιές μία-μία και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί, δημιουργώντας δύο στρώσεις.
Για την κρέμα:
750 ml γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια (βραστή)
2,5 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κρόκος αυγού
1 βανιλία
Ξύσμα λεμονιού
Ανακατέψτε όλα τα υλικά της κρέμας σε μια κατσαρόλα.
Βράστε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα (χωρίς να πήξει πολύ).
Αφήστε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και ρίξτε την πάνω στις σιροπιασμένες φρυγανιές.
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για να παγώσει η κρέμα.
Για τη σαντιγύ:
1 φακελάκι Garni
Γάλα
Χτυπήστε τη σαντιγύ Garni με λίγο γάλα μέχρι να γίνει αφράτη.
Απλώστε τη σαντιγύ πάνω στην κρέμα.
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει η σαντιγύ.
Για τη γκανάς σοκολάτας:
330 ml κρέμα γάλακτος
2 σοκολάτες γάλακτος (125 γραμμάρια η καθεμία)
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες.
Αφήστε τις σοκολάτες να λιώσουν και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάς.
Αφήστε τη γκανάς να κρυώσει πολύ καλά.
Ρίξτε προσεκτικά τη γκανάς πάνω στη σαντιγύ.
Για τη διακόσμηση:
Τριμμένη λευκή σοκολάτα
Μπισκότα cookies
Διακοσμήστε το γλυκό με τριμμένη λευκή σοκολάτα και μπισκότα cookies.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η τούρτα με κρέμα, σαντιγύ και γκανάς σοκολάτας σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Σιρόπι: Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν σιροπιάσετε τις φρυγανιές για να μην μαλακώσουν υπερβολικά.
- Κρέμα: Ανακατεύετε συνεχώς την κρέμα για να μην σβολιάσει και να γίνει βελούδινη.
- Γκανάς: Αφήστε τη γκανάς να κρυώσει καλά, αλλά όχι να πήξει, πριν την απλώσετε πάνω στη σαντιγύ.
- Ψύξη: Κάθε στρώση πρέπει να παγώσει καλά πριν προσθέσετε την επόμενη, για να μη λιώσουν και ανακατευτούν μεταξύ τους.
H συνταγή είναι της κας Χριστίνα Γιαννοπούλου








