Τσουρέκι

Υλικά

500…520 γρ. αλεύρι
20 γρ. νωπη μαγιά (ή 7 γρ. ξηρή μαγιά)
80 g ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml ηλιέλαιο
200 ml νερό

+ αυγό και 1 κουταλιά της σούπας γάλα για το επαλλειψη
+ σουσάμι αν θέλετε

Εκτέλεση

Στο νερό διαλύετε τη μαγιά τη ζάχαρη προσθέτοντας μέλι αυγό και ρίχνω μέσα το λάδι ανακατεύω καλά
Στο τέλος ρίχνω μέσα αλάτι
Μετα ριχνω το αλεύρι ζυμώνω τη ζύμη 5 λεπτά η ζύμη θα πρέπει να έρθει μαζί σε μια μπάλα και την βγαζουμε
στο τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι και ζυμώνω σε μια λεία μπαλα περισσότερα 5- 7 λεπτά
Η ζύμη στο τέλος θα ξεκολλάει από το τραπέζι μπορεί να είναι ελαφρώς κολλώδης στα χέρια
αλλά αν η ζύμη κολλάει δυνατά στο τραπεζι πρέπει να πασπαλιστεί με αλεύρι και να συνεχιστεί το
ζύμωμα

Την βάζω σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για ενάμιση- δύο ώρες
Χωρίζω την έτοιμη ζύμη σε τέσσερα μέρη των 225 230 γρ. και πλαθω το καθένα στρογγυλά μπαλάκια και τα σκεπάζω και τα αφήνω να ξεκουραστουν για 10- 15 λεπτά

Βάζω τις μπαλιτσες στο τραπέζι τεντώνω λίγο με τα δάχτυλά μου αφαιρώντας τις μεγάλες φυσαλίδες αέρα την τυλίγω σε ρολό.
Τώρα αυτό το ρολό το ανοίγω με μήκος 58 60 εκατοστά κορδόνι, το ανοίγω από το κέντρο προς τις άκρες πιέζοντας ελαφρά ενώ το αφήνω στην άκρη στο τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι για να ανοίξω και τα τέσσερα κορδονια.

Όταν θα είναι έτοιμα ειστε ετοιμη να τα πλέξετε.
Και τώρα το πιο ενδιαφέρον είναι να υφαίνετε ένα στρογγυλό τσουρεκι με πλεξούδες
Τώρα το κυριότερο είναι να καταλάβετε την αρχή της ύφανσης. Δείτε το βιντεο

Ψήστε το τσουρέκι στους 180°C για 50 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία εξαρτώνται από το φούρνο.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κεικ με κρέμα και τσουρέκι

Υλικά

φρέσκο ​​γάλα – 500 g
αυγά – 4 τεμάχια
ζάχαρη – 1 κουτ + 4 κ.σ.
βανίλια – για γεύση
Φέτες Τσουρεκι  3 – 4 φέτες

Εκτέλεση

Πρώτα καραμέλωσα 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στον πάτο μιας ορθογώνιας φόρμας για κέικ 14/20 εκ.
Στη συνέχεια τακτοποίησα 3-4 φέτες τσουρέκι πάνω από την καραμέλα, μόνο ο πάτος πρέπει να είναι καλυμμένος, όλα εξαρτώνται από το μέγεθός τους.
Έπειτα ζέσταινα το φρέσκο ​​γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Μετά χτυπάω τα αυγά με τη βανίλια. Τα ανακάτεψα με το γάλα και τα έριξα πάνω από το τσουρεκι.

Έβαλα το ταψί μέσα σε ένα ταψί με κρύο νερό και έψησα σε χαμηλό φούρνο 150-160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Έχω φτιάξει αυτό το γλυκό χωρίς να το ψήσω μέσα σε νερό και εξακολουθεί να βγαίνει τέλειο, είναι σημαντικό να ψηθεί περισσότερο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Έβγαλα το έτοιμο κέικ από το φούρνο και το κρύωσα στο ταψί με το νερό, μετά καλό είναι να μείνει στο ψυγείο για να δέσει καλά η κρέμα πριν το κόψω, απλά είναι πιο εύκολο.
Αφού κρυώσει πέρασα ένα μαχαίρι γύρω από τις πλευρές του πιάτου και μετά το αναποδογύρυσα σε κατάλληλο δίσκο ή πιάτο.
Για ακόμα καλύτερη γεύση, πασπαλίζω με σταγόνες σοκολάτας πάνω από την καραμέλα.

_cuva

 

Προηγούμενο άρθροΑρωματικό κριθαρότο με λαχανικά, ιδανικό για την νηστεία και μη!
Επόμενο άρθροΜπριάμ το πιο καλοκαιρινό φαγητό