Αφράτο, με λεπτή γεύση φουντουκιου και τραγανή κρούστα.
Και τι καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας από μια φέτα σπιτικό ψωμί με μερέντα και καφέ;
Υλικά:
330 ml μπύρα μαύρη ή και ξανθιά
20 γρ φρέσκια μαγιά
1 κ.σ. υγρό μέλι
500 γρ αλεύρι άσπρο + 250 γρ αλεύρι σίκαλης
1 κουτ σολ
50 γρ ψιλοκομμένα ωμά φουντούκια
Παρασκευή:
* Ζεσταίνουμε ελαφρά την μπύρα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέσα τον χυλό και σκεπάζουμε το πιάτο με μια πετσέτα. Το αφήνουμε ζεστό μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
* Ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού, τα φουντόυκια και το αλάτι. Τα προσθέτουμε στην αφρισμένη μαγιά και ζυμώνουμε μια λεία ζύμη. Το πλάθετε (διπλώσεις και τεντώματα) σε μακρόστενο ή στρογγυλό ψωμί, το σκεπάζετε ξανά και το αφήνετε να φουσκώσει
για 1 ώρα.
Αλείφουμε από πάνω λίγο νερό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λιγο τριμμένο φουντουκι. Αν θέλετε το κόβετε ελαφρώς κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ζεσταίνουμε μία kατσαρόλα (θα χρειαστεί γάστρα με καπάκι ή κατσαρόλα με μεταλλικές λαβές).
Εάν δεν έχετε καπάκι κατάλληλο για φούρνο χρησιμοποιήστε για το σκέπασμα αλουμινόχαρτο) στους 240 βαθμούς, βάζουμε τη ζύμη
μέσα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά με καπάκι,
χαμηλώνουμε στους 200 και άλλα 10-15 λεπτά χωρίς καπάκι.
Καλή Απόλαυση