Το τυρόψωμο της γιαγιάς είναι μια μοναδική λιχουδιά που συνδυάζει την αφράτη ζύμη με την πλούσια γεύση της φέτας και του βουτύρου. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι τόσο απλή που μπορείτε να την κάνετε ξανά και ξανά, και κάθε φορά θα είναι μια γευστική αποκάλυψη. Εγώ το σερβίρω ζεστό, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και κρύο!

Εδώ είναι τα απαραίτητα προϊόντα:

21 g φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 ml ζεστό γάλα
2 αυγά – χωρίστε 1 κρόκο + 1 κουταλιά της σούπας γάλα
500 g αλεύρι + 50 g για ζύμωμα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 γραμμάρια γιαούρτι (3 κουταλιές της σούπας)
25 ml φυτικού λαδιού(2 κουταλιές της σούπας)
100 ml ζεστό γάλα
70 g λιωμένο βούτυρο
250 γραμμάρια φέτα

Εκτέλεση

Σε μία μπασίνα τριβουμε την μαγια , ζαχαρη, και το γάλα ανακατευουμε να διαλυθούν όλα μαζί.
Σε ένα μπολάκι ρίξτε τον κρόκο με μία κουταλια της σουπας γάλα και χτυπήστε το και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα 2 ασπραδια και τον ένα κρόκο και αφήστε στην άκρη

Σ ενα μπολ κοσκινίστε και αναμείξτε το αλεύρι , αλάτι, γιαούρτι, λάδι το μειγμα (2 ασπραδια + 1 κρόκο ) γάλα και ρίξτε την μαγια.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια συνοχή ζύμης.
Αλευρώνουμε το παγκο μας και βγάζουμε την ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου τελικά έχουμε ενα ζυμάρι μαλακό που δε κολλάει. Το βάζουμε σε μπολ και το σκεπάζουμε για 50 λεπτά

Το ξαναβγαζουμε σε αλευρωμένο παγκο και το ζυμώνουμε πάλι. Το χωρίζουμε σε 4 ισα μερη και φτιάχνουμε 4 μπαλες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλα σε φύλλο 25 εκ και το διπλώνουμε στα 4 και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε και βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.

Σκεπάζουμε με το 2 φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι

Επαναλαμβανουμε το ιδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα πλην του 4ου που μόνο σκεπάζουμε μ αυτό. Κοβουμε σε 7 λωρίδες.

Τις στρίβουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30 εκ στρωμένο με χαρτί ψησίματος

και σκεπαζουμε για 30 λεπτα. Αλειφουμε με το μειγμα αυγου γάλακτος

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.

Ετοιμοοοοοοοοοοοοοοοοο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το τυρόψωμο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Αφράτη ζύμη: Το μυστικό για μια αφράτη ζύμη είναι να ζυμώσετε καλά και να της δώσετε τον απαραίτητο χρόνο να φουσκώσει.
  • Βούτυρο: Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα, καθώς αυτό είναι που δίνει την απίστευτη γεύση και αφράτη υφή.
  • Φέτα: Μια καλή ποιότητα φέτας θα απογειώσει τη γεύση του τυρόψωμου. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα τυριά, όπως κεφαλοτύρι, για πιο έντονη γεύση.
  • Ψήσιμο: Το σωστό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητο για να ψηθεί καλά το εσωτερικό χωρίς να καεί το εξωτερικό.
Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό Τσουρέκι…
Επόμενο άρθροH Ζεστή πίτα της τεμπέλας