Τσιγαρίδες

Οι τσιγαρίδες είναι ο μεζές των Χριστουγέννων στη Καστοριά την Θεσσαλία και την ορεινή Ελλάδα.Το Ελληνικό μπέικον που τύφλα να χει μπροστά του το μπέικον σε λωρίδες.
Αυτός ο μεζές σερβίρονταν στα παλιότερα χρόνια στους γείτονες όταν έσφαζαν τον χοίρο.Εκείνα τα χρόνια στις ορεινές περιοχές το λίπος και το κρέας του χοίρου εξασφάλιζαν το κρέας και το λίπος της χρονιάς,τη λίγδα που λένε οι ντόπιοι.Μ αυτή μαγείρευαν φαγητά αλλά και πίττες με λίγδα αντί για ελαιόλαδο που τότε ήταν δυσεύρετο στις ορεινές περιοχές.

Υλικά

1.5 κιλό κρέας χοιρινό με λίπος και κομμάτια λίπους κομμένο σε κομμάτια.
1 ποτήρι νερό
1 λεμόνι το χυμό του
Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το νερό,για να μη κολλήσουν τα κομμάτια κρέας στην αρχή, το χυμό από το λεμόνι και τις λεμονόκουπες για να πάρει γεύση.


Αλατίζουμε το κρέας.
Ψήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για μια ώρα περίπου.
Οι τσιγαρίδες αρχίζουν και μαγειρεύονται στο δικό τους λίπος
Οι τσιγαρίδες μας θα είναι έτοιμες όταν το κρέας έχει συρρικνωθεί,είναι τραγανό και έχει πάρει έντονο καφετί χρώμα.


Αν έχετε παραδοσιακό καζάνι με φωτιά από ξύλα ακόμα καλύτερα,βάλτε μουσική τσίπουρο και ορμάτε.
Τη λίγδα στο τέλος αν η ποσότητα είναι αρκετή μπορείτε να τη φυλάξετε για πίττες

H Συνταγή είναι του Γιάννης Αραμπατζής