Αχ, τα τυροπιτάκια! Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία τους; Αυτή η συνταγή είναι για όσους αγαπούν τα νοστιμιά, αλλά ταυτόχρονα δεν αναρωτιούνται για τα… παραπανίσια κιλά.
Υλικά:
280 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
280 γραμμαρια ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και λιγο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ασπράδι αυγού
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό (για επάλειψη)
Για τη γέμιση:
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ
Προσθέτουμε επίσης την μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένη.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε το ασπράδι αυγού
Ζυμώνουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, για να πάρουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι αφράτη.
Αφού πάρουμε μία ζύμη σχετικά απαλή και αρκετά μαλακή, εύπλαστη, που δεν κολλάει στα χέρια, αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια πλάθουμε την ζύμη σε μπαλάκια, με μέγεθος ενός μανταρινιού.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Ανοίγουμε με τα χερια τα μπαλάκια σαν μικρα πιατακια του καφε. Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε πιτάκι
και κλείνουμε και πιέζουμε με ένα πηρούνι να σρφαγίσει
Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Anna Mouxlianitou Kamioti
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ