Τυρόπιτα  με τραγανό φύλλο μπουγάτσας

Συστατικά

Για περίπου 20-24 τεμ
Γέμιση
650 γρ μείγμα τριμένων τυριών (γραβιερα + τυρί φέτα + ανθοτυρο με το πόσο αλμυρή θέλετε τη γέμιση)
2 αυγά

Ζύμη
800 γρ αλεύρι
50 γραμμάρια αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι)
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ποιότητας
650-750 ml νερό
500 γραμμάρια φυτίνη / βούτυρο (τουλάχιστον 80% λιπαρά) σε θερμοκρασία δωματίου

Επάλλειψη
1 κρόκο αυγού ελαφρώς χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα
Για τα φύλλα
λάδι για λίπανση της επιφάνειας εργασίας και των χεριών

Εκτέλεση

Γέμιση
Ανακατέψτε καλά τα τυριά μαζί με τα αυγά, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια ομοιογενής και ελαφρώς
κρεμώδης σύνθεση.

* Προσοχή – τα τυριά που χρησιμοποιούνται πρέπει να στραγγίζουν καλά.
ένα τυρί που αφήνει ορό γάλακτος θα μαλακώσει τη ζύμη και δεν θα ψηθεί σωστά.

Ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, ξύδι, περίπου 500 ml νερό και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο από το υπόλοιπο νερό (μέχρι τις ποσότητες που καθορίζονται στα συστατικά) και ζυμώστε μια ζύμη ελαφρώς πιο μαλακής σύστασης και πολύ ελαφρώς κολλώδης (γι ‘αυτό ο πάγκος στον οποίο ζυμώνετε και τα χέρια σας θα πρέπει να είναι μόνιμα λαδωμένο με λίγο λάδι).

* Η ποσότητα νερού στη συνταγή είναι ενδεικτική, ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε.

Δώστε στη ζύμη ένα στρογγυλό σχήμα, τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, αλλά μπορεί να μείνει πολύ καλά για μερικές ώρες ή το βράδυ μέχρι το πρωί.
Αφαιρούμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας που έχουμε λαδώσει με λάδι και τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου 65-75 γρ.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τα κομμάτια της ζύμης που περιμένουν να φουσκώσουν.
Λιπάνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας με λάδι.
Πάρτε ένα κομμάτι και απλώστε το σε ένα ορθογώνιο φύλλο ζύμης, όσο πιο λεπτό μπορείτε (περίπου 30×20 εκ.).
Λιπάνετε ολόκληρη την επιφάνεια της ζύμης με φυτίνη / βούτυρο, προηγουμένως λιωμένο.
Τυλίξτε το φύλλο ζύμης στα τρία, κατά μήκος, ως εξής: φέρτε μια άκρη πάνω από τη λαδωμένη πλευρά, επικαλύπτοντάς την στο 1/3 του πλάτους της ζύμης.
Διπλώστε την αντίθετη άκρη πάνω από το πρώτο διπλωμένο τμήμα.

Λιπάνετε την επιφάνεια του νέου ορθογωνίου με φυτίνη / βούτυρο.
Στη συνέχεια, διπλώστε το στα τέσσερα, ως εξής: η αριστερή πλευρά διπλώνεται στη μέση και στη συνέχεια προχωρήστε πανομοιότυπα με τη δεξιά πλευρά (οι δύο πλευρές αγγίζουν τη μέση).
Ένα από τα μέρη λιπαίνεται με λίγο φυτινη / βούτυρο και διπλώνεται πάνω στο άλλο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό τετράγωνο ζύμης που το τυλίγετε σε μεμβράνη και το τοποθετείτε σε ενα δίσκο. Κάνετε το ίδιο με όλα τα κομμάτια της ζύμης.
Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βγάζετε κάθε κομμάτι από το ψυγείο ένα προς ένα, στο τραπέζι εργασίας λαδωμένο με λάδι.
Απλώστε ένα φύλλο ζύμης σε σχήμα τετραγώνου με πλευρά περίπου 15 εκατοστά, προσέχοντας η ζύμη στη μέση του τετραγώνου να είναι πιο παχιά και οι άκρες της πιο λεπτές (μπορείτε να την απλώσετε με έναν πλάστη ή πιέζοντας με την παλάμη του χεριού σας).
Βάζουμε 1-2 κουταλιές της γέμισης στη μέση του φύλλου φέρτε τις γωνίες του φύλλου ζύμης μία προς μία πάνω από τη γέμιση, ώστε να επικαλύπτονται εύκολα.

Τοποθετήστε τα αναποδογυρισμένα τα τυροπιτακια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος (με την πλευρά της ζύμης διπλωμένη προς τα κάτω).
Προχωρήστε πανομοιότυπα με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, φροντίζοντας να αφήσετε την απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί η ζύμη μεγαλώνει πολύ στο φούρνο και σχεδόν τριπλασιάζει τον όγκο του.

Τα αλείφουμε με ελαφρώς χτυπημένο κρόκο αυγού με γάλα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.
Τοποθετήστε το ταψί στη μέση του προθερμασμένου φούρνου, για περίπου 25-35 λεπτά, στους 220 βαθμούς ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει όμορφα.
Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφαιρέστε τις τυρόπιτες από το φούρνο

Σερβίρετε ζεστές, αλλά παραμένουν εξίσου καλά και φουσκωμένα και κρύα.

Καλή Απόλαυση