Χειροποίητη Φοκάτσια

Συστατικά

Φτιάχνει ένα δίσκο φοκάτσια, περίπου 22×30εκ

225 ml (1 φλιτζάνι) χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
350 γραμμάρια (2-1/2 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή λίγο περισσότερο αν χρειάζεται
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα της Φοκάτσια:
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Προαιρετικα:
Φύλλα δεντρολίβανου
Κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, βρεγμένα με λίγο ελαιόλαδο
ελιές
Τοματίνια ή ντοματίνια

Εκτέλεση

Χτυπάμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά σε ένα μπολ ενός μίξερ βάσης.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
Προσθέστε ένα φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατέψτε με τον γάντζο ζύμης μέχρι να έχετε μια λεία πάστα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι και το ελαιόλαδο και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
Συνεχίστε το ανακάτεμα με τον γάντζο ζύμης μέχρι να έχετε μια ωραία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδη μπάλα ζύμης.
Σύρετε τη ζύμη από το γάντζο και μέσα στον κάδο του μίξερ. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες (ή και παραπάνω) σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Αν η κουζίνα σας είναι λίγο δροσερή, μπορείτε να τοποθετήσετε το μπολ μέσα σε έναν κλειστό φούρνο.)

Περιχύστε ένα καλό ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ της πάνω στο λάδι.
Ισιώνετε τη ζύμη σε περίπου παραλληλόγραμμο σχήμα και την αναποδογυρίζετε για να λαδώσετε καλά και τις δύο πλευρές της ζύμης. (Πρέπει να είναι καλά λαδωμένο παντού για να μην κολλήσει.) Καλύψτε τη ζύμη με λίγη πλαστική μεμβράνη ή λαδόκολα και μετά μια ελαφριά πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ταψί για περίπου 20-30 λεπτά περίπου να μαλακώσει.

Τώρα απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, μέχρι να καλύψει αραιά και ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Σκεπάζετε ξανά τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια μεζούρα ανακατεύουμε το λάδι και το νερό και το ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη. Απλώστε το στην επιφάνεια της ζύμης με τις παλάμες σας.
Τώρα πιέζοντας τις άκρες των δακτύλων σας, δημιουργήστε μικρά λακκάκια σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το χοντρό αλάτι και, αν χρησιμοποιήσουμε, τα φύλλα δεντρολίβανου.
Ψήνουμε σε ζεστό (200C/400F) προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φοκάτσα από πάνω.

Αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα ψησίματος.
Σερβίρετε ακόμα ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Απόλαυση