Το Χουνκιάρ Μπεγιεντί είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κρέατος με τον βελούδινο, καπνιστό πουρέ μελιτζάνας. Είναι ένα φαγητό που απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως. Ετοιμαστείτε για μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
Για το κρέας:
- 600 γρ. Αρνίσιο μπούτι (ή μοσχάρι), κομμένο σε κύβους
- 2 μεσαίου μεγέθους Κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 3 μέτριες Ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
- 2 φλιτζάνια Ζεστό νερό
- 1 κ.γ. Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 4 μέτριες Μελιτζάνες
- 1/2 φλιτζάνι Τυρί κασέρι (ή τσένταρ), τριμμένο
- 1 κ.σ. Βούτυρο
- 1,5 φλιτζάνι Γάλα
- 1,5 κ.σ. Αλεύρι
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.γ. Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο πιάτο.
1. Για αρχή, κάνω τρύπες στις 4 μελιτζάνες με ένα μαχαίρι και τις τοποθετώ σε ένα ταψί. τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Βάζω τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και τις σκεπάζω με μεμβράνη για 15 λεπτά, ώστε να ξεφλουδιστούν εύκολα. στη συνέχεια τις ξεφλουδίζω και τις ψιλοκόβω.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. προσθέτω τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζω μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.
4. Προσθέτω τις 4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και μετά το κρέας (αρνί ή μοσχάρι) κομμένο σε κύβους. αφήνω το κρέας να ψηθεί μέχρι να βγάλει τους χυμούς του.
5. Προσθέτω 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι, καθώς και τις 3 καθαρισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες. ανακατεύω καλά.
6. Ρίχνω 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνω το κρέας να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει εντελώς (αυτό μπορεί να πάρει από 45 λεπτά έως 1,5 ώρα, ανάλογα με το κρέας).
7. Τώρα ετοιμάζω τον πουρέ μελιτζάνας. σε ένα άλλο τηγάνι, λιώνω 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. προσθέτω 1,5 κουταλιά της σούπας αλεύρι και το τηγανίζω για λίγο, μέχρι να μυρίσει (σαν ρου).
8. Προσθέτω τις ψημένες και ξεφλουδισμένες μελιτζάνες και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το 1,5 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει.
9. Προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. στο τέλος, ρίχνω το μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί κασέρι (ή τσένταρ), ανακατεύω μέχρι να λιώσει και αποσύρω από τη φωτιά.
10. Για να σερβίρω, απλώνω μια στρώση από τον πουρέ μελιτζάνας στο πιάτο και από πάνω τοποθετώ το μαλακό κρέας με τη σάλτσα του. σερβίρω αμέσως.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 25-30 λεπτά.
- Χρόνος Ψησίματος Μελιτζάνας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος Κρέατος: Περίπου 45-90 λεπτά (ανάλογα με το κρέας).
- Χρόνος Προετοιμασίας Πουρέ: Περίπου 15 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά έως 2 ώρες και 15 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Χουνκιάρ Μπεγιεντί
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Χουνκιάρ Μπεγιεντί σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Μελιτζάνες: Για να έχουν πιο έντονη καπνιστή γεύση οι μελιτζάνες, μπορείτε να τις ψήσετε απευθείας στη φλόγα του γκαζιού ή σε ψησταριά.
- Κρέας: Το αρνίσιο μπούτι δίνει μια πιο παραδοσιακή γεύση, αλλά και το μοσχάρι είναι μια εξαιρετική επιλογή.
- Πουρές: Ανακατεύετε συνεχώς τον πουρέ μελιτζάνας όταν προσθέτετε το γάλα, για να μην σβολιάσει και να γίνει βελούδινος.
- Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παρμεζάνα αντί για κασέρι, αν σας αρέσει η γεύση της.










