Ο Χριστουγεννιάτικος Κορμός, ή Bûche de Noël, είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών τραπεζιών. Αυτή η εκλεκτή τούρτα, με τη σοκολατένια γεύση της και την εντυπωσιακή διακόσμηση, θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Συστατικά:
Για το παντεσπάνι (30×40 εκ.):
4 αυγά
80 γρ αλεύρι
25 γρ κακάο σε σκόνη
100 γρ ζάχαρη
ζάχαρη βανίλιας 8 γρ
1 κουταλιά της σούπας νερό
Πρέζα αλάτι
Για την κρέμα:
1 κρόκος αυγού
20 ml νερό
120 γρ γάλα ζαχαρουχο
200 γρ ανάλατο βούτυρο
10 γρ κακάο σε σκόνη
Για το γλάσο:
100 γρ μαύρη σοκολάτα
1 κουταλιά της σούπας άοσμο ηλιέλαιο
Για τα μανιτάρια μαρέγκα(δεν είναι απαραίτητα):
1 ασπράδι αυγού
60 γρ ζάχαρη
Πρέζα αλάτι
15 γρ μαύρη σοκολάτα
150 γραμμάρια σταφίδες με επικάλυψη ζάχαρης (μαρμελάδα, μαρμελάδα)
Εκτέλεση:
Ψήσιμο του παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα ταψί ρηχό με λαδόκολλα το ανασηκώνετε στο περιγραμμα του ταψιου.
Αλείφουμε το χαρτί με ένα κομμάτι κρύο βούτυρο. Το μέγεθος πρέπει να είναι 30×40 cm.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια,
αυξάνοντας την ταχύτητα του μίξερ στο μέγιστο και χτυπώντας για 10 λεπτά.
Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρύ, αφράτο και να πέφτει σιγά σιγά από το σύρμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο. Διπλώστε απαλά τα ξηρά υλικά στο μείγμα των αυγών σε δύο βήματα, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 180°C για 12 λεπτά.
Βγάζουμε το παντεσπανι από το φούρνο
Απλωνουμε μια υγρή πετσετα πανω της στρωνουμε μια λαδοκολα πασπαλίζουμε ελαφρά ζαχααρη (ή ζάχαρη άχνη).
Γυρίστε προσεκτικά το κέικ πάνω στην λαδοκολα , ξεκολλήστε το λαδόκολλα (που την ψησαμε) και τυλίξτε το κέικ με την πετσέτα. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Προετοιμασία της κρέμας:
Σε ένα μπολ κατάλληλο για μπεν μαρί, χτυπήστε μαζί τον κρόκο του αυγού και
το νερό. Προσθέστε το ζαχαρουχο γάλα και ζεστάνετε απαλά σε μπεν μαρί,
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει ελαφρύ και
αφράτο. Προσθέστε σταδιακά το χλιαρό μείγμα κρόκων αβγού, χτυπώντας συνεχώς.
Τέλος, ρίχνουμε τη σκόνη κακάο. (κρατηστε λιγη κρεμα)
Συναρμολόγηση της τούρτας:
Ξετυλίξτε το κρύο παντεσπάνι και απλώστε την μαρμελαδα πανω στο παντεσπανι
Απο πάνω απλώνουμε και την κρεμα να καλυψει παντου
Τυλίξτε ξανά το κέικ σε ρολό, χρησιμοποιώντας το λαδόκολλα για να σας βοηθήσει.
Τυλίξτε το ρολό σφιχτά σε λαδόκολλα και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον
2 ώρες.
Φτιάχνοντας τα μανιτάρια μαρέγκα:
Χτυπάμε το ασπράδι με το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να
γίνει γυαλιστερή και σφιχτή. Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικης
με στρογγυλό ακροφύσιο (ή σε πλαστική σακούλα με κομμένη μια μικρή γωνία).
Απλώστε τη μαρέγκα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζοντας καπάκια και
κοτσάνια μανιταριών. Ψήνουμε στους 110-120°C για 2 ώρες.
Τελικές πινελιές:
Κόψτε τις άκρες του ρολού κέικ για να δημιουργήσετε ένα ωραιο σχήμα κορμού.
Κοψτε ένα κομματι του ρολου για να κανετε τον πλαγιο κορμό
Απλώστε ένα λεπτό στρώμα από την κρατημένη κρέμα στην ενωση του βασικο κορμου και του πλαγιου για να καλυψει τα κενα.
Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί. Περιχύστε τη σοκολάτα πάνω από το κέικ.
Για να συναρμολογήσετε τα μανιτάρια, λιώστε μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας και χρησιμοποιήστε την για να στερεώσετε τα καπάκια στους μίσχους.
Διακοσμήστε το κέικ με τα μανιτάρια μαρέγκας, σταφίδες κλαδάκι έλατου ή άλλο πράσινο.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Απολαύστε το σπιτικό σας Bûche de Noël!