Φέτος, ας φτιάξουμε μαζί με την κα Maria Kazdagli ένα παραδοσιακό Χριστόψωμο, ακολουθώντας μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά 👇

2+1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κσ ζάχαρη
1 κσ μέλι 🍯
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κσ ταχίνι
2 κσ μαχλεπι
1 κσ κανέλα
2 κγλ αλάτι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου

“Αυτό το αφράτο και αρωματικό ψωμί, γεμάτο συμβολισμούς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. “

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατευουμε.

Προσθέτουμε στο μείγμα με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, μέλι, το ταχίνι, το μαχλέπι, την κανέλα, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνουμε στο μιξερ μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Πρώτο φούσκωμα:
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Απλώνουμε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και χωρίζουμε ένα κομμάτι απο την ζυμη για να φτιαξουμε τις κοτσίδες.
Φτιάχνουμε 6 μακριές λωρίδες και τις πλέκουμε ανα 3 σε κοτσίδες και σχηματίζουμε έναν σταυρό πάνω απο το χριστόψωμο.

Δεύτερο φούσκωμα
Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα ταψάκι 30 εκ στρωμένο με λαδόκολλα ή σιλικόνης και σκεπασμενο με μεβράνη για περιπου 30 λεπτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα στο ψωμί και το αλείφουμε το ψωμί με λίγο μέλι αραιωμενο σε νερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και διακοσμούμε με καρύδια. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στο αέρα, ή μέχρι να ροδίσει
Σερβίρισμα: Αφήνουμε το Χριστόψωμο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς για να δώσετε στο Χριστόψωμό σας μια μοναδική γεύση.
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να διακοσμήσετε το ψωμί με διάφορα σχέδια, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι.
Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη δική σας μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ξηρή μαγιά.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!