Το χταπόδι ξιδάτο με πατάτες φούρνου της κας Ελινα Σκλαβου είναι ένας από τους πιο αγαπημένους συνδυασμούς της ελληνικής κουζίνας που λατρεύω να φτιάχνω στο σπίτι μου. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει το μαλακό και νόστιμο χταπόδι με τραγανές πατάτες φούρνου, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και άρωμα. Επιπλέον, η προσθήκη του ξυδιού δίνει μια ξεχωριστή νότα που ισορροπεί τέλεια με τα μπαχαρικά και τη λαδορίγανη.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χταπόδι Ξιδάτο με Πατάτες Φούρνου

χταπόδι ξιδάτο, πατάτες φούρνου, θαλασσινά, ούζο μεζές, παραδοσιακό

Ετοιμάζω το πιο νόστιμο χταπόδι ξιδάτο με πατάτες φούρνου, ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που λατρεύουμε! Το χταπόδι σιγοβράζει με κρασί και μπαχαρικά μέχρι να μαλακώσει, ενώ οι πατάτες ψήνονται και γίνονται τραγανές με λαδορίγανη. Ακολουθήστε τη συνταγή για ένα πιάτο γεμάτο θάλασσα και παράδοση, ιδανικό για μεσημεριανό ή ούζο.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 15 minutes

Ingredients

  • Για το Χταπόδι:
  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • Λευκό ξύδι (για το σβήσιμο)
  • Μισό νεροπότηρο κρασί λευκό
  • Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι νερό
  • 3-4 μπαχάρια
  • 3 δαφνόφυλλα
  • Για τις Πατάτες Φούρνου:
  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο νερό
  • Για το Σερβίρισμα:
  • Λεμόνι
  • Λάδι
  • Ρίγανη
  • Ξύδι (προαιρετικά)

Instructions

Προετοιμασία του Χταποδιού

Αρχικά, παίρνω το χταπόδι που έχει βάρος περίπου ένα κιλό και το τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανοίγω τη φωτιά στο μάξιμουμ και αφήνω το χταπόδι να βγάλει όλα τα υγρά του. Αυτό είναι σημαντικό βήμα γιατί το χταπόδι περιέχει πολύ νερό που πρέπει να εξατμιστεί πρώτα.

Σβήσιμο με Ξύδι και Προσθήκη Υγρών

Μόλις το χταπόδι βγάλει τα υγρά του, κάνω το σβήσιμο με λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, προσθέτω μισό νεροπότηρο λευκό κρασί, μισό ποτήρι ελαιόλαδο και μισό ποτήρι νερό. Όλα αυτά τα υγρά θα δώσουν υπέροχη γεύση και θα βοηθήσουν στο μαλάκωμα του χταποδιού.

Προσθήκη Αρωματικών

Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 3-4 μπαχάρια και 3 δαφνόφυλλα. Τα αρωματικά αυτά είναι απαραίτητα για να δώσουν στο χταπόδι ξιδάτο την παραδοσιακή του γεύση.

Βράσιμο του Χταποδιού

Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το χταπόδι να σιγοβράσει χωρίς να προσθέσω άλλο νερό. Το αφήνω να μαγειρεύεται για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά. Ελέγχω κατά διαστήματα με ένα πιρούνι για να δω αν έχει γίνει μαλακό.

Προετοιμασία των Πατατών

Ενώ το χταπόδι βράζει, κόβω τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετώ σε ένα ταψάκι. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια μου ώστε όλα τα υλικά να πάνε παντού και κάθε πατάτα να καλυφθεί ομοιόμορφα. Ρίχνω και λίγο νεράκι στο ταψί.

Ψήσιμο των Πατατών στον Φούρνο

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζω στον φούρνο για μισή ώρα. Μετά από αυτόν τον χρόνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω τις πατάτες να ψηθούν για άλλη μισή ώρα ώστε να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές από έξω.

Φινίρισμα με Λεμόνι

Αφού οι πατάτες ψηθούν καλά, τις βγάζω από τον φούρνο και στίβω από πάνω μπόλικο φρέσκο λεμόνι. Το λεμόνι δίνει μια υπέροχη φρεσκάδα που συνδυάζεται τέλεια με τη ρίγανη και το λάδι.

Σερβίρω το χταπόδι ξιδάτο με λαδορίγανη και ξύδι, ή αν προτιμάτε μπορείτε να το σερβίρετε με λεμόνι. Τοποθετώ στο πιάτο τις τραγανές πατάτες φούρνου δίπλα στο χταπόδι και το πιάτο είναι έτοιμο να απολαύσουμε.

Η Συνταγή είναι της Φίλης μας Ελινα Σκλαβου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Χταπόδι Ξιδάτο

  • Μαγείρεμα Χταποδιού: Το χταπόδι πρέπει να βγάλει πρώτα τα δικά του υγρά πριν προσθέσετε οτιδήποτε, ώστε να μη γίνει νερουλό. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλο νερό μετά το αρχικό.
  • Οι Πατάτες: Το κόψιμο κυδωνάτο είναι ιδανικό για τις πατάτες φούρνου, καθώς ψήνονται καλά μέσα και γίνονται τραγανές απ’ έξω.
  • Το Σερβίρισμα: Δοκιμάστε να ρίξετε στο χταπόδι λίγο από το ζουμί του, το οποίο είναι γεμάτο άρωμα από το ξίδι και τα μπαχαρικά.
  • Το χταπόδι ξιδάτο με πατάτες φούρνου είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα καθώς οι γεύσεις έχουν αναμειχθεί καλύτερα.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: