Χωριάτικη Κρητική Τυρόπιτα

Advertisement

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη:
450 γρ 3,6 φλ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
125 γρ λίγο περισσότερο από 0,5 φλ. Βούτυρο @ θερμοκρασία δωματίου
450 γρ περίπου 1,50 φλ. στραγγιστό Γιαούρτι
1 κ.γ. Αλάτι
Λίγο Ελαιόλαδο για το βούρτσισμα του ταψιού

Υλικά για την γέμιση:
150 γρ Κρητικό Μανούρι θερμοκρασία δωματίου (εναλλακτικά: Ρικότα)
200 γρ Τυρί Φέτα θερμοκρασία δωματίου
150 γρ τριμμένη Κρητική Κεφαλογραβιέρα (εναλλακτικά: Πεκορίνο)
100 γρ τριμμένος Κρητικός Ανθότυρος (εναλλακτικά: Οποιοδήποτε σκληρό Κατσικίσιο τυρί)
3 μεσαία-μεγάλα Αυγά
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Υλικά για το γαρνίρισμα:
1 μεσαίο Αυγό
1 κ.σ. Νερό
Προαιρετικά: Σουσάμι και Μαυροκούκι

Εκτέλεση:

A. Ετοιμάστε τη ζύμη νωρίτερα:
1. Τοποθετήστε το κοσκινισμένο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το αλάτι.
2. Εάν φτιάχνετε τη ζύμη με το χέρι, σαν εμένα, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και μίξερ!
3. Προσθέστε το μαλακό βούτυρο.
4. Τρίψτε για να αναμίξετε το βούτυρο με το αλεύρι.
5. Ξεκινήστε σταδιακά να προσθέτετε το γιαούρτι.
6. Ζυμώστε έως ότου ενσωματωθεί το γιαούρτι καλά μέσα στη ζύμη και η ζύμη γίνει μια παχιά μάζα.
7. Η ζύμη πρέπει να είναι παχιά αλλά μαλακή και αφράτη και σχεδόν να μη κολλάει!
8. Δοκιμάστε τη ζύμη.
α. Είναι πολύ μαλακή και κολλάει; Προσθέστε λίγο αλεύρι.
β. Είναι πολύ σκληρή; Προσθέστε λίγο περισσότερο γιαούρτι.
9. Εάν η ζύμη είναι έτοιμη, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε τη στο ψυγείο για να κρυώσει και να δέσει για 1 ώρα.
10. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν ετοιμάζετε τη ζύμη πολύ πιο μπροστά, μπορείτε να τη φυλάξετε τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στον καταψύκτη για 1 μήνα.

Advertisement

Β. Ετοιμάστε τη γέμιση τυριών:
11. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε τη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τον ανθότυρο.
12. Λιώστε το Μανούρι με τα δάχτυλά σας και προσθέστε το στο μείγμα.
13. Στη συνέχεια, θρυμματίστε τη Φέτα με τα δάχτυλά σας και προσθέστε την επίσης στο μείγμα.
14. Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο ξερό δυόσμο από πάνω. Εγώ δεν το κάνω επειδή θέλω να καταλαβαίνω όλα τα διαφορετικά τυριά!
15. Σπάστε τα 3 αυγά σε ξεχωριστό μπολ και χτυπήστε τα καλά.
16. Προσθέστε μόνο φρεσκοτριμμένο Πιπέρι μέσα στα τυριά.
17. Ανακατέψτε με ένα μεγάλο κουτάλι για να αναμίξετε όλα τα τυριά και το πιπέρι.
18. Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά μέσα στη γέμιση, αναμειγνύοντας τα.
19. Τώρα, καλύψτε τη γέμιση με πλαστική μεμβράνη και ψύξτε τη για 1 ώρα.

Γ. Συναρμολογήστε την Τυρόπιτα:
20. Μετά από 1 ώρα, βουρτσίστε ένα στενόμακρο ταψί Pyrex 23×35 cm / 9×14 in με λίγο ελαιόλαδο (κάτω μέρος και πλευρές).
21. Θα χρειαστείτε επίσης: ένα πλάστη και λίγο επιπλέον αλεύρι.
22. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Ζυμώστε λίγο τη ζύμη με τα χέρια σας πριν συνεχίσετε. Η ζύμη πρέπει τώρα να είναι πιο σκληρή και να μη κολλάει!
23. Πασπαλίστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επίπεδη επιφάνεια.
24. Πάρτε τη μισή ζύμη και απλώστε τη με τον πλάστη, προσπαθώντας να τη κάνετε όσο το δυνατόν πιο λεπτή (πάχους περίπου 3 mm / 0,12 in).
25. Για το κάτω στρώμα δεν είναι σημαντικό να ανοίξετε ένα κομμάτι ζύμης. Μπορείτε να ανοίξετε δύο κομμάτια και να τα κολλήσετε μαζί μόλις τα βάλετε μέσα στο ταψί.
26. Καλύψτε τυχόν μικρές τρύπες με λίγο επιπλέον ζύμη και ισιώστε το κάτω στρώμα με τα χέρια σας.
27. Με τα δάχτυλά σας, σχηματίστε ένα χείλος στα πλαϊνά του κάτω στρώματος της πίτας.
28. Στη συνέχεια, φέρτε τη γέμιση από το ψυγείο και προσθέστε τη από πάνω, ισιώνοντας τη με το κουτάλι σας.
29. Συνεχίστε με το άνοιγμα του επάνω στρώματος ζύμης επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, αλλά τώρα προσπαθήστε να φτιάξετε ένα κομμάτι!
30. Καλύψτε την τυρόπιτα με αυτό.
31. Κόψτε τυχόν κομμάτια που εξέχουν με ένα μαχαίρι. Χρησιμοποιήστε αυτά τα υπολείμματα, για να φτιάξετε ένα χείλος γύρω από την πίτα και για να καλύψετε μικρά κενά.
32. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας και το μαχαίρι για να διπλώσετε τα άκρα της ζύμης γύρω από το ταψί, ώστε να «σφραγίσετε» την πίτα.
33. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πιρούνι για να πιέσετε τα άκρα και να τα κρατήσετε ενωμένα.

Δείτε εδώ φωτογραφίες ή αν θέλετε το βίντεο της Συνταγής και πως θα τελειώσετε με το Γαρνίρισμα της πίτας

Φάτε αυτήν την απίστευτα γευστική Τυρόπιτα κρύα, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Advertisement