Δείτε Επισης: Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, παρμεζάνα και τυρί μοτσαρέλα. | Γεμιστές Κόκκινες Πιπεριές Ψητές…είναι γλύκισμα

Οι Ψητές μελιτζάνες με τυρί είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, γιατί είναι ελαφρύ, υγιεινό και πεντανόστιμο! Είναι μια συνταγή που αναδεικνύει τη γλυκιά γεύση της μελιτζάνας και των πατατών, ενώ η σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο τυρί από πάνω απογειώνουν το αποτέλεσμα. Είναι ιδανική για ένα μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, και σας υπόσχομαι ότι θα την απολαύσετε με την οικογένειά σας.


Υλικά για τις Ψητές Μελιτζάνες

  • 3 μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες
  • 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες
  • 4 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο
  • Αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 μεσαίου μεγέθους ντομάτες (κονκασέ)
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • Φυτικό λάδι
  • Αλάτι
  • Θυμάρι

Υλικά για την επικάλυψη

  • 1/2 φλιτζάνι νερό (55 ml)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα

Εκτέλεση της συνταγής

Κατ’ αρχάς, καθαρίζω τις μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζω σε λωρίδες και τις κόβω σε κυβάκια. Τις αφήνω σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζω, τις πλένω καλά και τις στεγνώνω με χαρτοπετσέτα.

Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις κόβω σε κυβάκια (όχι πολύ μικρά κομμάτια). Βάζω τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω αλάτι και φυτικό λάδι και τα ανακατεύω καλά. Τα τοποθετώ σε ένα ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος και τα ψήνω στους 200°C στον φούρνο μέχρι να γίνουν τρυφερά και να πάρουν χρώμα.

Ενώ ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνω το λάδι σε ένα τηγάνι και βάζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το αλάτι. Το μαγειρεύω ανακατεύοντας. Όταν το κρεμμύδι γίνει τρυφερό, προσθέτω τις κομμένες ντομάτες και συνεχίζω να μαγειρεύω ανακατεύοντας. Όταν οι ντομάτες απορροφήσουν σχεδόν το χυμό τους, προσθέτω τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύω. Συνεχίζω να μαγειρεύω ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμη και βγάζω τη σάλτσα από τη φωτιά.

Τοποθετώ τις ψητές μελιτζάνες και πατάτες σε ένα μικρό τετράγωνο πυρέξ (26 εκ.). Ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα και προσθέτω το μισό φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια, ψήνω στους 180°C στον φούρνο για 10 λεπτά.

Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί μοτσαρέλα. Ψήνω ξανά μέχρι το τυρί να λιώσει και να γίνει χρυσαφένιο.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τις Ψητές Μελιτζάνες

Για να μην απορροφήσουν οι μελιτζάνες πολύ λάδι, βεβαιωθείτε ότι τις έχετε στεγνώσει πολύ καλά πριν τις βάλετε στο ταψί.

Μην παραλείψετε το στάδιο με το αλατισμένο νερό. Είναι σημαντικό για να φύγει η πικράδα της μελιτζάνας.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως πιπεριές ή κολοκυθάκια, για να εμπλουτίσετε το πιάτο.

Δείτε Επισης: Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, παρμεζάνα και τυρί μοτσαρέλα. | Γεμιστές Κόκκινες Πιπεριές Ψητές…είναι γλύκισμα

ΠΗΓΗ: recipesmaking.com