Υλικά:

Για τη ζύμη:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. φρέσκια μαγιά
5 γρ. ζάχαρη
90 γρ. βούτυρο, λιωμένο
310 ml γάλα, χλιαρό
15 γρ. αλάτι
1 αυγό

Για τη γέμιση:

200 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε φέτες
200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Προαιρετικά: άλλα υλικά της αρεσκείας σας, όπως σαλτσα ντοματας, φρέσκια ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια κ.λπ.

Για το τελείωμα:
Λίγη επιπλέον μοτσαρέλα για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε ένα μπολ, βάζω τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το αλεύρι με το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό.
Ανακατευω με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Βάζω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1-2 ώρες).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Πλάθω το κάθε μέρος με έναν πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζω το ένα φύλλο ζύμης κάτω σε ένα λαδωμένο ταψί.
Βάζω πρώτα το ζαμπόν και μετά τη μοτσαρέλα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας μας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε καλά τις άκρες για να κλείσει η φοκάτσια.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μερικές επιφανειακές χαρακιες στο πάνω φύλλο ζύμης, σχηματίζοντας ορθογώνια.


Πασπαλίζουμε τις τομές με λίγη επιπλέον μοτσαρέλα.
Αφήνουμε τη φοκάτσια να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τη φοκάτσια στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Αφήνω να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

ΠΗΓΗ: Daniela Giorgio Bresciani Bassanetti

Προηγούμενο άρθροΚέικ Γιαουρτιού με Φρούτα – Υπερ-Αφράτο
Επόμενο άρθροΜουσταλευριά με Φρέσκο Μούστο