Αυτή η ζύμη βουτύρου είναι ιδανική για πίτες, τσουρέκια και άλλα γλυκά αρτοσκευάσματα.
Πλούσιο, αρωματικό και απίστευτα νόστιμο!

✅Υλικά:

500 γρ αλεύρι
250 ml γάλα
100 γρ βούτυρο (μαλακωμένο)
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά
1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 7 γρ.)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη βανίλιας (προαιρετικά)
1 κ.γ. κουταλιά φυτικό λάδι (για να αλείψετε το μπολ)

✅Τρόπος παρασκευής:

✅Προετοιμασία μαγιάς:

Σε ένα μικρό μπολ ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να ζεσταθεί (περίπου 37°C).
Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10-15 λεπτά
μέχρι να σχηματιστεί αφρός.

✅Ζύμωμα ζύμης:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας και το αλάτι.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να γίνουν ελαφρύς αφρός.
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τα χτυπημένα αυγά στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο.
Ζυμώνουμε πρώτα τη ζύμη με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μας.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης.

✅Πρώτη ζύμωση:

Αλείφουμε ένα μπολ με φυτικό λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη σε αυτό, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα
ή μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας.
Χρησιμοποιήστε τη ζύμη για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας ψωμάκια, πίτες ή άλλα αρτοσκευάσματα.
Τοποθετούμε τα σχηματισμένα προϊόντα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να
φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Συμβουλή: Για πιο πλούσια γεύση και άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη σταφίδες, ζαχαρωτά φρούτα
ή ξηρούς καρπούς.