Γαλακτομπούρεκο

Συστατικά

Για σιρόπι
800 g ζάχαρης
450 g νερού
1 ραβδί κανέλας
φλούδα, 1 λεμονιού
75 γραμμάρια μέλι

Για γέμιση κρέμας
4 αυγά
200 g ζάχαρης
500 g κρέμα γάλακτος 35%
500 g γάλακτος, 3,5%
1 πρέζα αλάτι
2 φασόλια βανίλιας
170 γραμμάρια σιμιγδαλιού
100 γραμ. Βούτυρο
220 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο για το βούρτσισμα στο φύλλο
450 g φύλλο κρούστας

Μέθοδος

Συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Βράστε ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη έχει διαλυθεί πλήρως. Το μείγμα πρέπει να είναι ημιδιαφανές.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το μέλι και αφαιρέστε από τη φωτιά. Ανακατέψτε το και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την γέμιση κρέμας

Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη μισή ζάχαρη σε μίξερ για 3-4 λεπτά.
Το μείγμα πρέπει να γίνει πολύ αφράτο και να γίνει μια ελαφριά μαρέγκα και να παραμείνει στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Τοποθετήστε πάνω από μεσαία έως υψηλή θερμότητα και αφήστε να βράσει.
Μόλις δείτε το μείγμα να βράζει, προσθέστε το σιμιγδάλι και χτυπήστε για 3-4 λεπτά περίπου μέχρις ότου πήξει.
Όταν το χτύπημα αφήνει ραβδώσεις στο μείγμα, αυτό σημαίνει ότι έχει πήξει αρκετά και είναι έτοιμο.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί πλήρως.
Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ του μίξερ. Χτυπάμε για 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να κρυώσει λίγο. Απενεργοποιήστε το μίξερ και ελέγξτε ότι είναι χλιαρό.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το μείγμα των αυγών στο μπολ και ανακατέψτε απαλά με μία σπατουρα.

Η γέμιση σας είναι έτοιμη.
Προθερμάνετε τον φούρνο σε ανεμιστήρα 160 * C
Λιώστε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μια κατσαρόλα. Βουρτσίστε γενναιόδωρα ένα ταψί 25 × 35 cm ή 35 × 40 cm με το λιωμένο βούτυρο.
Ξεκινήστε τη συναρμολόγηση, απλώνοντας ένα φύλλο ζύμης στο ταψί και ραντίστε με βούτυρο.

Μη βουρτσίζετε το βούτυρο κατευθείαν στο φύλλο, το ραντίζετε από ψηλά.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φύλλα ζύμης. Πολύ ήπια πιέστε λίγο κάτω το φύλλο με τα χέρια σας.
Απλώστε την κρέμα από πάνω και γυρίστε το φύλλο που κρεμάει από πάνω τις άκρες. Ραντίστε με το βούτυρο.
Κράτα 1 φύλλο στην άκρη και προσθέστε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα, ψεκάζοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
Προσεκτικά καλύψτε με το τελικό φύλλο που έχετε αφήσει στην άκρη. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα ζύμης για να την σπρώξετε προς προς τα μέσα, και προς το κάτω για να σφραγίσει το γλυκό.

Ψεκάστε μια γενναιόδωρη ποσότητα λιωμένου βουτύρου πάνω από το γλυκό και ραντίστε με λίγο νερό.
Χαράξτε το γαλακτομπουρεκο σε 10-12 κομμάτια και στη συνέχεια κόψτε τα και ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.
Ψήστε για 1 ½ ώρες ή μέχρι να ροδίσει και να γίνουν τραγανό.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο και αμέσως χύστε το κρύο σιρόπι πάνω από την πίτα.

Απολαύστε το

ΠΗΓΗ: greekcitytimes.com

Προηγούμενο άρθροΣας έχουν ξεμείνει πίτες ;
Επόμενο άρθροΣπιτικό ψωμί