Αυτό το ανατολίτικο γλυκό είναι πραγματικά ένα εύκολο και πεντανόστιμο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε. Είμαι βέβαιη ότι, μόλις το δοκιμάσετε, θα καταλάβετε γιατί ξεχωρίζει. Συνδυάζει την απλή ζύμη με το αρωματικό σιρόπι και τη γέμιση από ξηρούς καρπούς, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Επομένως, αν ψάχνετε για ένα γλυκό που είναι γρήγορο, οικονομικό, αλλά και εντυπωσιακό, αυτή η συνταγή είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά για τη Ζύμη
- 530 γρ. αλεύρι
- 2 κούπες σιμιγδάλι
- 1 κούπα γιαούρτι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Υλικά για τη Γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 200 γρ. καρύδια
Υλικά για το Σιρόπι
- 4 κούπες ζάχαρη
- 5 κούπες νερό
- Μια φέτα λεμόνι
Εκτέλεση της Συνταγής
Αρχικά, ετοιμάζω τη ζύμη, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Όταν η ζύμη μου γίνει ομοιογενής, την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τη χωρίζω σε τρία ίσα μέρη.
Τώρα ετοιμάζω τη γέμιση. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω καλά το σουσάμι, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα καρύδια.
Προσθέτω αυτό το μείγμα σε ένα από τα τρία κομμάτια ζύμης και ζυμώνω ξανά καλά, μέχρι να ενσωματωθούν οι ξηροί καρποί.
Παίρνω το πρώτο κομμάτι από την απλή ζύμη και το ανοίγω, απλώνοντάς το στον πάτο ενός ταψιού. Πάνω από αυτή τη στρώση, απλώνω τη ζύμη που έχω αναμείξει με τα καρύδια. Τέλος, τοποθετώ την τρίτη και τελευταία ζύμη πάνω από τη γέμιση.
Ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Όσο ψήνεται το γλυκό, εγώ ετοιμάζω το σιρόπι. Βράζω τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμονιού για 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Μόλις το γλυκό βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζω αμέσως με το ζεστό σιρόπι.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά (για την ξεκούραση της ζύμης)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Τουρκικό Γλυκό
Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το τουρκικό γλυκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη ξηρών καρπών στη γέμιση, όπως φιστίκια ή αμύγδαλα.
Το μυστικό για να απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι είναι το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι επίσης.
Για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη, χρησιμοποιήστε μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή Απόλαυση











