Η Αλμυρή Κολοκυθόπιτα είναι ένα πιάτο που θυμίζει γιαγιά και παλιές καλές εποχές! Με τη δική μας χειροποίητη ζύμη και μία απίστευτα νόστιμη γέμιση από φρέσκα κολοκυθάκια και τυρί, είναι το ιδανικό ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή και σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Ας τη φτιάξουμε μαζί!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αλμυρή Κολοκυθόπιτα
Η Αλμυρή Κολοκυθόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες πίτες στην ελληνική κουζίνα, και δικαίως! Με τη δική της χειροποίητη ζύμη και μία πλούσια γέμιση, είναι ένα φαγητό που είναι σίγουρο ότι θα γίνει ανάρπαστο σε κάθε τραπέζι. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την απολαυστική Αλμυρή Κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
Για τη Ζύμη (Φύλλα):
- 500 γρ. Σταρένιο αλεύρι (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Νερό (όσο χρειαστεί, για μια ζύμη λίγο σκληρή)
Για τη Γέμιση:
- 4 Μέτρια κολοκυθάκια
- 700 γρ. Φέτα (ή mix τυριών, όπως εγώ)
- 7 Αυγά
- 700 γρ. Γάλα (φρέσκο, πλήρες)
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση)
- Ελαιόλαδο (για τη γέμιση και το ταψί)
- 2 κ.σ. Σιμιγδάλι
Instructions
- Ξεκινάμε τρίβοντας τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε ελαφρά και μετά από λίγα λεπτά τα στύβουμε πολύ καλά για να απομακρύνουμε τα υγρά τους. Αφού ετοιμάσουμε τα φύλλα μας, ετοιμάζουμε τη γέμιση: προσθέτουμε στο κολοκύθι τυρί, γάλα, αυγά, λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο και ρίχνουμε πάνω του τη γέμιση, την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα.
Κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και απλώνουμε ένα άλλο φύλλο από πάνω. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο
και τοποθετούμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε αρχικά για ένα τέταρτο περίπου στους 250 και μετά στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Μόλις η πίτα πάρει χρώμα, τη γυρίζουμε (όπως έκανε η μαμά μου), ρίχνουμε λίγο λάδι στις άκρες και την ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!
Η Συνταγή είναι της κας Olga Karagianni
Notes
Tips για την Τέλεια Αλμυρή Κολοκυθόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Αλμυρή Κολοκυθόπιτα σας τέλεια! Το πιο σημαντικό βήμα είναι να στύψετε πάρα πολύ καλά τα τριμμένα κολοκυθάκια. Αν μείνει υγρασία, η πίτα θα νερουλιάσει. Αν δεν έχετε φρέσκια φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από διάφορα τυριά που έχετε στο ψυγείο (π.χ. ανθότυρο, γραβιέρα). Για πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι ανάμεσα στα φύλλα πριν τα τοποθετήσετε στο ταψί.