Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική γεύση των ανατολίτικων σιροπιαστών με την αρωματική πινελιά της μαστίχας και το εντυπωσιακό σχέδιο με χτένα.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κούπα βιτάμ ή βούτυρο
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα γιαούρτι
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 αυγό
1-2 βανίλιες
1 μπεικιν
3 κούπες αλεύρι
Αμύγδαλα σπασμένα για τη γέμιση και ολόκληρα για διακόσμηση
Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
2-3 φέτες λεμόνι

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Χτυπήστε το βιτάμ ή το βούτυρο με το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το γιαούρτι, το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, το αυγό, τις βανίλιες και το μπεικιν και ανακατέψτε καλά.
Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη με το νερό και τις φέτες λεμονιού για 5 λεπτά.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη.
Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Απλώστε τη γέμιση αμυγδάλου πάνω στο φύλλο.

Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα

Χρησιμοποιήστε τη χτένα για να χαράξετε το φύλλο σε ρόμβους ή άλλα σχέδια.

Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα

Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό και τοποθετήστε το σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Διακοσμήστε με ολόκληρα αμύγδαλα.
Ψήστε τα σιροπιαστά για 30 λεπτά στους 160°C.
Περιχύστε με το κρύο σιρόπι και αφήστε τα να το ρουφήξουν για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Ανατολίτικα Σιροπιαστά με Μαστίχα
Προηγούμενο άρθροΚέικ γιαουρτιού 3 συστατικά! χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, λάδι ή γάλα.
Επόμενο άρθροKρασάτο κοκκινιστό μοσχαράκι…για το Κυριακάτικο τραπέζι