Το τυρόψωμο των αρχαρίων είναι μία από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Φτιάχνουμε μία απίστευτα αφράτη ζύμη και τη γεμίζουμε με τα αγαπημένα μας τυριά, δημιουργώντας ένα αλμυρό ψωμί που θα σας ξετρελάνει με την πρώτη δαγκωνιά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς που τώρα ξεκινάτε στην κουζίνα, καθώς είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι ξετρελαίνονται με την απλότητα και τη γεύση του.
Υλικά για το Τυρόψωμο
- 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 ml χλιαρό γάλα
- 1 αυγό
- 1 κύβος φρέσκιας μαγιάς
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. τυρί κίτρινο τριμμένο
- 200 γρ. τριμμένη φέτα ή ανθότυρο
Για την επάλειψη
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
Επίσης θα χρειαστούμε:
- Βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση της Συνταγής
Χτυπάω με ένα σύρμα χειρός το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Έπειτα, προσθέτω το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη μία συνοχή.
Τη βγάζω στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνω με το χέρι για 5-8 λεπτά, ρίχνοντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει, μέχρι να γίνει λεία και μαλακή.
Βουτυρώνω πολύ καλά ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζω μέσα τη ζύμη. Την ανοίγω με τα χέρια μου, έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την ζύμη σε κομμάτια και γεμίζουμε τις χαρακιές με τυρί τριμμένο κίτρινο και από πάνω φέτα ή ανθότυρο.
Χαράζω τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και γεμίζω τις χαρακιές με το τριμμένο κίτρινο τυρί και από πάνω τη φέτα.
Σε ένα μπολάκι, χτυπάω τον κρόκο του αυγού με τις 2 κουταλιές γάλα και με το μείγμα αλείφω το τυρόψωμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45-55 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Τυρόψωμο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κίτρινο τυρί σας αρέσει, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, για μια πιο έντονη γεύση.
Για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το τυρόψωμο, μπορείτε να το αφήσετε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά μετά το ζύμωμα, πριν το βάλετε στο ταψί.
Αν δεν έχετε φρέσκια μαγιά, χρησιμοποιήστε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής.














