Το Αρνί στη Λαδόκολλα (ή Γιουλμπασί) είναι η απόλυτη συνταγή για αργό ψήσιμο που εγγυάται απίστευτη τρυφερότητα. Χάρη στη χαμηλή θερμοκρασία και το πολύωρο ψήσιμο, το κρέας γίνεται πραγματικό λουκούμι που λιώνει στο στόμα και ξεκολλάει από το κόκαλο. Είναι εύκολο στην προετοιμασία, αλλά απαιτεί υπομονή! Δοκιμάστε το, κατά προτίμηση με τράγιο κρέας, για την αυθεντική γεύση!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Κρέας & τα Αρώματα:

  • 3.5 κιλά – Αρνίσιο κρέας (κότσι και πλευρά, κατά προτίμηση τράγος)
  • ~63 γραμμάρια (18 γρ. ανά κιλό) – Χοντρό θαλασσινό αλάτι (μη επεξεργασμένο)
  • ~1.75 κουτ. γλυκού (1/2 κ.γ. ανά κιλό) – Μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 10-14 σκελίδες – Σκόρδο (ολόκληρες, 3-4 σκελίδες ανά κιλό)

Για το Ψήσιμο:

  • Αρκετό – Χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα)
  • Λίγο – Σχοινί μαγειρικής

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κρέατος:

Σε ένα μπολ ή απευθείας στον πάγκο εργασίας, αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνίσιο κρέας . Για κάθε κιλό κρέατος, χρησιμοποιούμε 18 γραμμάρια χοντρό θαλασσινό αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι .

Τρίβουμε καλά το αλάτι και το πιπέρι σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.

Β. Τύλιγμα στη Λαδόκολλα:

Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). Τοποθετούμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στο κέντρο του χαρτιού ψησίματος.

Βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού πάνω από το σκόρδο και καλύπτουμε το κρέας με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου .

Τυλίγουμε σφιχτά το κρέας με το χαρτί ψησίματος, δημιουργώντας ένα καλά σφραγισμένο πακέτο . Δεν τσιγκουνευόμαστε τη λαδόκολλα για να μην διαφύγουν οι χυμοί.

Δένουμε σφιχτά το πακέτο με σχοινί μαγειρικής , σαν να φτιάχνουμε ένα δέμα.

Γ. Αργό Ψήσιμο (Slow Cooking):

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C . Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία , γι’ αυτό συνιστάται η χρήση θερμομέτρου φούρνου .

Μόλις ο φούρνος φτάσει στους 90°C, βάζουμε το πακέτο με το κρέας στο φούρνο.

Ψήνουμε το κρέας για 11 ώρες στους 90°C . Μετά από περίπου 6-7 ώρες , μπορούμε να γυρίσουμε το πακέτο από την άλλη πλευρά.

Δ. Τελείωμα:

Μετά τις 11 ώρες , αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C ( με τον ανεμιστήρα ανοιχτό , αν υπάρχει η λειτουργία).

Ψήνουμε για την τελευταία 1 ώρα στους 150°C , γυρίζοντας το πακέτο άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο , το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο πακέτο για λίγα λεπτά πριν το ανοίξουμε.

Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και σερβίρουμε το τρυφερό Γιουλμπασί ζεστό. Το κρέας θα λιώνει στο στόμα. Καλή σας όρεξη!

 


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 11 ώρες (στους 90°C) + 1 ώρα (στους 150°C)

Συνολικός Χρόνος: ~12.5 ώρες


Χρήσιμα Tips

Το Μυστικό του Αργού Ψησίματος

Κρέας: Αν βρείτε τράγιο κρέας , σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για την αυθεντική γεύση του Γιουλμπασί . Αν χρησιμοποιήσετε αρνί, επιλέξτε κομμάτια με κόκαλο και λίπος (κότσι, πλευρά) για περισσότερη νοστιμιά.

Θερμοκρασία: Το αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία ( 90°C ) είναι το κλειδί για ένα εξαιρετικά τρυφερό αποτέλεσμα. Μην αυξήσετε τη θερμοκρασία νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Σφράγισμα: Βεβαιωθείτε ότι το πακέτο είναι πολύ καλά σφραγισμένο με τη λαδόκολλα και το σχοινί , ώστε να διατηρηθούν όλοι οι υδρατμοί και οι χυμοί του κρέατος μέσα, μαγειρεύοντάς το ουσιαστικά στον ατμό του.

Σκόρδο: Οι ολόκληρες σκελίδες σκόρδου που ψήνονται για τόσες ώρες γλυκαίνουν και καραμελώνουν υπέροχα. Η γεύση τους δεν είναι καθόλου βαριά.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε το Γιουλμπασί με ένα καλό κόκκινο κρασί . Ταιριάζει τέλεια με πατάτες φούρνου ή φρέσκια σαλάτα .


 

Σχετικές Συνταγές 

Αρνί Λεμονάτο με Πατάτες

Χοιρινά Πλευρά BBQ Αργού Ψησίματος

Αρνί με Μέλι και Δεντρολίβανο