Το αρνί στο φούρνο με πατάτες είναι ένα πιάτο που φέρνει στο νου τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Η αργή και υπομονετική διαδικασία ψησίματος δίνει ένα απίστευτο αποτέλεσμα, με το αρνί να μένει ζουμερό και οι πατάτες να έχουν απορροφήσει όλα τα αρώματα. Εγώ το προτείνω ανεπιφύλακτα για κάθε περίσταση.

Υλικά

Για το αρνί

1,3 κιλά αρνί μπούτι
270 γρ. μαρινάδα
4 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι

Για τη μαρινάδα

100 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
30 γρ. κοτσάνια μαϊντανού
50 γρ. μουστάρδα
7 γρ. θυμάρι, κλωνάρια
5 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα
10 γρ. νερό

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες baby
70 γρ. ελαιόλαδο
130 γρ. λεμόνι χυμό
1 γρ. δάφνη
5 γρ. ρίγανη
100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για το αρνί
Σε ένα κεραμικό ταψάκι αλατίζουμε καλά το αρνί με αρκετό αλάτι, και περιχύνουμε την μαρινάδα, αλείφοντας με τα χέρια μας και προσέχοντας ώστε να πάει παντού.
Τοποθετούμε το αρνί πάνω από τις πατάτες και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για περίπου 5-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού που μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πάρει ωραίο χρώμα.

Για τη μαρινάδα
Αναμειγνύουμε σε ένα μπλέντερ ελαιόλαδο, λίγο νερό, σκόρδο, φρέσκο θυμάρι, τον μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια, δενδρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Τα αλέθουμε ώστε να γίνουν ένα λείο μείγμα.

Για τις πατάτες
Τοποθετούμε τις πατάτες στο κεραμικό ταψάκι, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο, το χυμό από το λεμόνι, τη ρίγανη, την δάφνη και το αλάτι.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το αρνί σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Χαμηλή θερμοκρασία: Το μυστικό για να λιώσει το κρέας είναι το αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Σκεπασμένο: Είναι πολύ σημαντικό το ταψί να είναι καλά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τις πρώτες ώρες, ώστε το κρέας να μαγειρευτεί στον ατμό του και να γίνει μαλακό.
  • Αλάτι: Το αλάτι είναι απαραίτητο για να αποκτήσει το κρέας γεύση, γι’ αυτό μη φοβηθείτε να αλατίσετε καλά το μπούτι.
  • Μαρινάδα: Η μαρινάδα δίνει απίστευτο άρωμα και βοηθάει το κρέας να μαλακώσει. Μπορείτε να την ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν το αρνί δεν πάρει χρώμα δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.

ακολουθήσαμε την Συνταγή του Yiannis Lucacos logo