Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Ο Άρτος Εκκλησίας είναι ένα ψωμί με ξεχωριστή σημασία, που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες και τις τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το να τον φτιάχνεις στο σπίτι είναι μία ευλογημένη διαδικασία, γεμάτη αρώματα και συμβολισμούς. Αυτή η συνταγή, που μου έμαθε μία μοναχή, είναι πανεύκολη και θα σας χαρίσει έναν αφράτο και μοσχομυριστό άρτο. Εγώ θα σας δείξω πώς να φτιάξετε έναν άρτο σε ταψί 28 εκατοστών, ο οποίος είναι επίσης νηστίσιμος λόγω του ελαιολάδου και του χυμού πορτοκαλιού.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Σημείωση: Η συνταγή είναι για 3 άρτους σε ταψί 28 εκ. ή 5 άρτους σε ταψί 22 εκ. Η εκτέλεση περιγράφει τη διαδικασία για έναν άρτο .

Για τη Βάση:

  • 2 φλιτζάνια – Νερό (χλιαρό)
  • 3 φακελάκια – Ξηρή μαγιά
  • 3 φλιτζάνια – Ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι – Ηλιέλαιο
  • 5 φλιτζάνια – Χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος, κατά προτίμηση)
  • 2 κιλά + 2 φλιτζάνια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κουτ. γλυκού – Αλάτι

Για το Άρωμα:

  • 1 φακελάκι – Μαχλέπι (τριμμένο)
  • 4 – Βανίλιες
  • 1 κουτ. σούπας – Κανέλα (τριμμένη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Γαρύφαλλο (τριμμένο, ελάχιστο)
  • 1 σφηνάκι – Ούζο (ή άλλο αλκοόλ για άρωμα)
  • Λίγο – Ροδόνερο ή μέλι (για το τελείωμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Χυλού:

Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατέψτε το χλιαρό νερό και τη μαγιά . Μετά προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε .

Ανακατέψτε μέσα το ηλιέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού .

Β. Δημιουργία Ζύμης:

Προσθέστε λίγο από το αλεύρι , 2 κ.γ. μαχλέπι , 2 βανίλιες , 1 κ.σ. ούζο , την κανέλα , ελάχιστο γαρύφαλλο και το αλάτι .

Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός ( όχι πολύ σφιχτός ).

Αφήνουμε τον χυλό να φουσκώσει σκεπασμένος σε ζεστό μέρος για μία ώρα .

Γ. Ψήσιμο & Σερβίρισμα:

Βάλτε τον πηχτό χυλό στο ταψί σιλικόνης (28 εκ.) και ισιώστε την επιφάνεια. Αν δεν έχετε σιλικόνη, στρώστε μία λαδόκολλα.

Αφήνουμε τον άρτο να φουσκώσει στο ταψί για άλλα 60 λεπτά .

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα ή 180°C στις αντιστάσεις .

Ψήστε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στον πάτο.

Μόλις βγει από τον φούρνο, τον ψεκάζουμε με ροδόνερο ή τον αλείφουμε με μέλι (προαιρετικά).

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τον αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Φουσκώματος: 120 λεπτά (60′ πρώτη φάση + 60′ στο ταψί)

Χρόνος Ψησίματος: 60 – 75 λεπτά (στους 160-180°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για τον Τέλειο Άρτο Εκκλησίας

Μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι μόνο χλιαρό και όχι καυτό , γιατί το καυτό νερό σκοτώνει τη μαγιά και ο άρτος δεν θα φουσκώσει.

Ζύμη: Ο χυλός πρέπει να είναι πηχτός , αλλά όχι σφιχτός , ώστε να φουσκώσει σωστά και να γίνει αφράτος . Αν είναι πολύ σφιχτός, προσθέστε λίγο χυμό πορτοκαλιού.

Διακόσμηση: Για να διακοσμήσετε τον άρτο πριν το ψήσιμο, μπορείτε να φτιάξετε έναν σταυρό ή άλλα σχέδια με ζύμη από το ίδιο το μείγμα ή με μία πιο σφιχτή ζύμη που θα έχετε κρατήσει.

Ψήσιμο: Αν ο φούρνος σας ψήνει ανομοιόμορφα , μπορείτε να γυρίσετε το ταψί στα μισά του ψησίματος. Ο άρτος είναι έτοιμος όταν ροδίσει καλά και ακούγεται κούφιος όταν τον χτυπάτε.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτη Νηστίσιμη Λαγάνα

Τσουρέκι με Μαχλέπι και Μαστίχα

Χωριάτικο Ψωμί με Προζύμι