Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Ο Άρτος Εκκλησίας είναι ένα ψωμί με ξεχωριστή σημασία, που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες και τις τελετές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το να τον φτιάχνεις στο σπίτι είναι μία ευλογημένη διαδικασία, γεμάτη αρώματα και συμβολισμούς. Αυτή η συνταγή, που μου έμαθε μία μοναχή, είναι πανεύκολη και θα σας χαρίσει έναν αφράτο και μοσχομυριστό άρτο. Εγώ θα σας δείξω πώς να φτιάξετε έναν άρτο σε ταψί 28 εκατοστών.
Υλικά
για 3 άρτους σε ταψί 28αριή
για 5 άρτους σε ταψί 22αρι!!!
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 κγλ αλάτι
5 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1 σφηνάκι ούζο
4 βανιλιες
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κσ κανέλα
1/2 κγλ γαρύφαλλο
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 φλιτζάνια
Αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Εκτέλεση για ένα άρτο:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το χλιαρο νερό και τη μαγιά και μετα τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε μέσα το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέστε λίγο από το αλεύρι, 2 κγ μαχλέπι, 2 βανίλιες, 1 κσ ούζο την κανέλα, ελαχιστο γαρύφαλλο και το αλάτι.
Συνεχίζουμε και ριχνουμε το υπολοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Βάλτε τον πηχτό χυλό στο ταψί σιλικόνης(28 εκ) και ισιώστε, αν δεν εχετε σιλικονη στρώστε μία λαδοκολα
Αφήνουμε τον άρτο να φουσκώσει στο ταψι για 60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 αέρα ή 180°C στις αντιστάσεις. Ψήστε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε.
Μόλις βγεί από τον γούρνο τον ψεκάζω με ροδόνερο ή μέλι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τον αχνίζουμε
Tips για τον Τέλειο Άρτο Εκκλησίας
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Άρτος Εκκλησίας σας τέλειος! Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι μόνο χλιαρό και όχι καυτό, γιατί το καυτό νερό σκοτώνει τη μαγιά. Ο χυλός πρέπει να είναι πηχτός, αλλά όχι σφιχτός, ώστε να φουσκώσει σωστά. Αν ο φούρνος σας ψήνει ανομοιόμορφα, μπορείτε να γυρίσετε το ταψί στα μισά του ψησίματος. Για να διακοσμήσετε τον άρτο πριν το ψήσιμο, μπορείτε να φτιάξετε ένα σταυρό ή άλλα σχέδια με ζύμη από το ίδιο το μείγμα ή με μία πιο σφιχτή ζύμη που θα έχετε κρατήσει.