Αυτή η συνταγή για ατομικά ψωμάκια είναι ιδανική για ένα νόστιμο πρωινό, brunch ή σνακ. Τα Ατομικά ψωμάκια είναι αφράτα, γευστικά και μπορούν να γεμιστούν με διάφορα υλικά, όπως τυρί, αλλαντικά, μαρμελάδα ή σοκολάτα.

Υλικά:

100 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο και κρύο
250ml γάλα, χλιαρό
1 σακουλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού με λίγες σταγόνες νερό (για το άλειμμα)
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ενεργοποίηση της μαγιάς
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

για το ζύμωμα
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα με τη μαγιά. Ξεκινήστε να ζυμώνετε με μια ξύλινη κουτάλα και μετά συνεχίστε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ακόμα χλιαρό γάλα. Αν είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.

Πρώτη φούρνιση
Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 40-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη, περίπου 30 γραμμάρια το καθένα. Πλάθετε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και αφήστε τα για λίγο να ξεκουραστούν.

(Προαιρετικό) Μπορείτε να γεμίσετε τα ψωμάκια σας με διάφορα υλικά, όπως τυρί, αλλαντικά, μαρμελάδα ή σοκολάτα. Για να προσθέσετε γέμιση, πιέστε μια τρύπα στο κέντρο κάθε μπαλάκι ζύμης, τοποθετήστε τη γέμιση της επιλογής σας και κλείστε καλά την τρύπα.

Δεύτερη φούρνιση
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείψτε τα με το μείγμα κρόκου αυγού και σουσαμιού (αν θέλετε). Αφήστε τα ψωμάκια να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ψήστε τα ψωμάκια για 17-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Απολαύστε! Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε. Μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά ή κρύα, με βούτυρο, τυρί, μαρμελάδα ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Ακολουθήστε το home_cook_with_a_twist

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μαλακά και νόστιμα ψωμάμια μπορούν να παρασκευαστούν με οποιαδήποτε γέμιση. Σήμερα μαγειρεύουμε με μυζήθρα και σταφίδες.

✅Προϊόντα:

ζεστό γάλα, 300 ml;
ζάχαρη, 50 γρ.
μέλι, 1 κ.σ.
ξηρή μαγιά, 5 γρ.
αλεύρι 460 γρ.
αλάτι, μισό κουτ.
φυτικό λάδι, 4 κ.σ.

✅Γέμισμα:
ξινομυζήθρα, 300 g;
ζάχαρη, 2 – 3 κ.σ.
ζάχαρη βανίλιας, 1 κουτ.γλ
σταφίδες προαιρετικά
βούτυρο, 20 γρ.
κρόκος + γάλα, 1 κ.γ.

✅Μαγείρεμα:

Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Προσθέστε μέλι όπως θέλετε, αλλά θα κρατήσει τα ψωμάκια μαλακά και φρέσκα για πολύ καιρό.
Ρίξτε φυτικό λάδι και προσθέστε αλάτι, ανακατέψτε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σιγα στην στη ζύμη. Μην το παρακάνετε με το αλεύρι, όσο λιγότερο είναι τόσο πιο αφράτα είναι τα ψωμάκια.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και ελαστικό. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Συνδυάστε το τυρί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλουμε προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις αχνίσουμε και τις στεγνώσουμε σε χαρτί κουζίνας.

Χτυπάμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε σε μια ορθογώνια στρώση πάχους 5 mm, αλείφουμε με ένα κομμάτι βούτυρο.
Απλώνουμε το τυρί σε ομοιόμορφη στρώση και πασπαλίζουμε με σταφίδες ή μπαχαρικά (κανέλα). Τυλίγουμε ένα χαλαρό ρολό και πιέζουμε
καλά τις άκρες. Κόβουμε σε 12 ψωμάκια.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε κάτω από τη μεμβράνη για 30 λεπτά Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με χτυπημένο κρόκο και γάλα και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!❤️

Προηγούμενο άρθροTυροπιτάρι Αργολίδας (Τηγανιτή Τυρόπιτα)
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα “Γυμνή”!