Αυτή η αφράτη ζύμη για οποιαδήποτε γέμιση είναι το τέλειο σνακ για το σχολείο, το γραφείο, ή ακόμα και για ένα παιδικό πάρτι. Η ζύμη της είναι απίστευτα ελαφριά και μαλακή, ενώ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με όποια γέμιση θέλετε, είτε αλμυρή είτε γλυκιά. Εγώ τα φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζονται αμέσως από το ταψί!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Αφράτη ζύμη

Ένα πιάτο με ψημένα, χρυσαφένια πιτάκια από την αφράτη ζύμη, έτοιμα για σερβίρισμα.

Σήμερα θα σας δείξω μια υπέροχη συνταγή για αφράτη ζύμη για οποιαδήποτε γέμιση, που είναι τόσο μαλακή και αφράτη που πραγματικά λιώνει στο στόμα. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη ζύμη που δεν χρειάζεται πολύ κόπο, και εγώ την επιλέγω πάντα όταν θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο και νόστιμο. Η συνταγή αυτή είναι για περίπου 20 κομμάτια.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, θα χρειαστούμε:

  • 1 ποτήρι Κεφίρ ή γιαουρτι στραγγιστό
  • 1/2 ποτήρι Ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • 1 φακελάκι (11 γρ.) Ξηρή μαγιά
  • 3 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Γέμιση της επιλογής σας

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη ζύμη.

1. Zεσταίνω ελαφρώς το κεφίρ με το ηλιέλαιο, μέχρι να γίνουν χλιαρά. Προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω καλά.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη μαγιά με το αλεύρι, το οποίο έχω κοσκινίσει πρώτα. Προσθέτω το μείγμα στο υγρό μείγμα με το κεφίρ.

3. Ζυμώνω το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μου. Την αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Παίρνω μικρά κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνω τα πιτακια, βάζοντας μέσα τη γέμιση της επιλογής μου. Τα πιτάκια τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

5. Οσο ο φούρνος μου ζεσταίνεται, αφήνω τα πιροσκί στο ταψί για λίγα λεπτά ακόμα, να φουσκώσουν. Τα αλείφω με χτυπημένο κρόκο αυγού για να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

6. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η ζύμη σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Μαγιά: Αν δεν έχετε ξηρή μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 30-40 γρ. νωπή μαγιά, την οποία θα διαλύσετε απευθείας στο χλιαρό κεφίρ με το λάδι και τη ζάχαρη.
  • Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
  • Γέμιση: Αυτή η ζύμη είναι ιδανική για οποιαδήποτε γέμιση! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά, πατάτα, λουκάνικο, τυρί, ακόμα και μήλο ή μαρμελάδα για γλυκά πιροσκί.
  • Επιφάνεια: Αφήστε τα πιροσκί να φουσκώσουν ελαφρώς στο ταψί πριν τα ψήσετε, αυτό θα τα κάνει ακόμα πιο αφράτα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή