Φίλες μου, σήμερα θα σας δείξω πώς φτιάχνω μια υπέροχη αφράτη τυρόπιτα με φέτα, η οποία χάρη στη μαγιά και τον τρόπο που τη διπλώνω, γίνεται τόσο αφράτη όσο το καλύτερο ψωμί! Είναι μια πλούσια, βουτυράτη πίτα που έχει πολλές στρώσεις και είναι ιδανική για να συνοδεύσετε το κυριακάτικο τραπέζι σας ή ακόμα και για πρωινό. Είναι πραγματικά πανεύκολη, οπότε μην τη φοβηθείτε καθόλου, απλά ακολουθήστε προσεκτικά τα βήματα.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Αφράτη Τυρόπιτα με Φέτα

Η τελική αφράτη τυρόπιτα με φέτα, ψημένη και χρυσαφένια

Φτιάξτε την πιο αφράτη τυρόπιτα με φέτα, φτιαγμένη με μαγιά και βούτυρο σε στρώσεις, που γίνεται σαν ψωμάκι! Είναι μια πλούσια, βουτυράτη πίτα, ιδανική για πρωινό ή συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα. Μάθετε πώς να πετύχετε τη ζύμη που 'κολλάει' ελαφρώς και το σωστό ψήσιμο

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • Για μία μεγάλη τυρόπιτα θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

  • 200 ml γάλα (χλιαρό)
  • 2 αυγά (φυλάξτε τον κρόκο του ενός για την επάλειψη)
  • 1 κ.γ. μαγιά (περίπου 4 γρ.)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 0.5 κ.γ. αλάτι
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 390-400 γρ.)
  • 50 ml φυτικό λάδι (π.χ. σπορέλαιο)

Για τη γέμιση και το άλειμμα:

  • 250 γρ. τυρί φέτα (ή άλλο σκληρό τυρί)
  • 60 γρ. βούτυρο (μαλακό, για άλειμμα)
  • 1 κ.σ. γάλα (για τον κρόκο επάλειψης)

Instructions

Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για την αφράτη τυρόπιτα με φέτα.

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό γάλα 200 ml. προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύω καλά.

2. Προσθέτω τα δύο αυγά (αφήνοντας τον έναν κρόκο στην άκρη για αργότερα) και 50 ml φυτικό λάδι. Ανακατεύω καλά όλα τα υγρά υλικά.

3. Κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μείγμα, μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

4. Ανακατεύω καλά και ζυμώνω. Πρέπει να έχω μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

5. Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα να φουσκώσει.

6. Χωρίζω τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και σχηματίζω τέσσερις στρογγυλές μπάλες.

7. Ανοίγω την κάθε μπάλα ζύμης σε ένα λεπτό, στρογγυλό φύλλο, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι.

8. Απλώνω το μαλακό βούτυρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του πρώτου φύλλου.

9. Πασπαλίζω με τριμμένο τυρί φέτα.

10. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, αλείφω ξανά με βούτυρο και πασπαλίζω με τυρί. Αυνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας και το τέταρτο φύλλο πάνω-πάνω.

11. Παίρνω τώρα τον πύργο με τα τέσσερα στρώματα ζύμης και τον διπλώνω σαν φάκελο, καλύπτοντας τη γέμιση από όλες τις πλευρές.

12. Πιέζω ελαφρά τη ζύμη με το χέρι μου ή χρησιμοποιώ έναν πλάστη για να την κάνω μεγαλύτερη σε μέγεθος και να αποκτήσει το τελικό σχήμα της πίτας.

13. Αλείφω ένα ταψί με βούτυρο και μεταφέρω την πίτα πάνω του.

14. Χτυπάω τον υπόλοιπο κρόκο αυγού με μια κουταλιά της σούπας γάλα και αλείφω την πίτα με αυτό το μείγμα.

15. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Η Συνταγή ειναι της κας Aliona Vlaskina

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Συμβουλές για την Αφράτη Τυρόπιτα

  • Μαγιά: Βεβαιώσου ότι το γάλα είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
  • Βούτυρο: Το βούτυρο πρέπει να είναι πραγματικά μαλακό για να απλώνεται εύκολα χωρίς να σχίζει τη λεπτή ζύμη.
  • Τυρί: Εκτός από φέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη για πιο έντονη γεύση.