Ο Αφράτος Άρτος (αρτοκλασία) είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνουμε συνήθως για τη γιορτή του Αγίου ή άλλες θρησκευτικές τελετές, επειδή η συνταγή μου δίνει ένα αποτέλεσμα τόσο αφράτο, σαν βαμβάκι, άρα είναι η τέλεια ευκαιρία να τιμήσω τη γιορτή του γιου μου και όλους τους εορτάζοντες, λοιπόν σας δίνω τη συνταγή της κας Δεληγιάννη Κατερίνα για να φτιάξετε και εσείς αυτόν τον μοσχοβολιστό άρτο στο σπίτι σας.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Αφράτος Άρτος

Αφράτος Άρτος

Φτιάξτε Αφράτο Άρτο για τη γιορτή του Αγίου Γερασίμου (ή όποτε εσείς επιθυμείτε!) με αυτή την παραδοσιακή συνταγή. Αφράτος σαν βαμβάκι, με μαστίχα και μαχλέπι.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Additional Time 3 hours
Total Time 4 hours 15 minutes

Ingredients

  • 2 κιλά Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια Ξηρή μαγιά
  • 1 και 3/4 ποτηριού του νερού Ζάχαρη
  • 1 ποτήρι Σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. Αλεσμένος γλυκάνισος
  • Λίγη Μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη (για τη μαστίχα)
  • 2 κ.σ. Κανέλα τριμμένη
  • 3-4 Βανίλιες
  • 1 κ.σ. Μαχλέπι αλεσμένο
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη για επικάλυψη (προαιρετικά)
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει για τη ζύμη)

Instructions

Προετοιμασία της Μαγιάς

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να φουσκώσει και να αφρίσει.

Ζύμωμα

Εν τω μεταξύ, σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Μόλις η μαγιά μας έχει φουσκώσει, την προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νεράκι μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή και αφράτη. Το ζύμωμα θέλει υπομονή! Για να γίνει η ζύμη λεία και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση, βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Πρώτο Φούσκωμα και Πλάσιμο

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν είναι έτοιμη, πλάθουμε τους άρτους (ή τσουρέκια), βρέχοντας αυτή τη φορά τα χέρια μας με λάδι για να μη κολλάει. Τοποθετούμε τους πλάσμους σε στρογγυλά ταψάκια, τα οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ρυθμίζουμε εμείς το μέγεθος που θέλουμε να έχει ο κάθε άρτος.

Δεύτερο Φούσκωμα και Ψήσιμο

Αφήνουμε τους άρτους να φουσκώσουν ξανά μέσα στον φούρνο, τον οποίο έχουμε ρυθμίσει στους 50 βαθμούς Κελσίου. Αφού διπλασιαστούν και πάλι, μετακινούμε τα ταψιά στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, τόσο από πάνω όσο και από κάτω, προσέχοντας να μην παραψηθούν και στεγνώσουν.

Ολοκλήρωση

Όταν οι άρτοι είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα. Μόλις κρυώσουν, μπορούμε να τους πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη. (Σημείωση: Αν δεν σας αρέσει η άχνη, μπορείτε να την παραλείψετε, όπως κάνατε κι εσείς.) Αν τους φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα, φροντίστε να τους τυλίξετε με μεμβράνη για να διατηρηθούν αφράτοι και να μην ξεραθούν.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τον Αφράτο Άρτο

  • Μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό (όχι καυτό) γιατί το καυτό νερό θα “κάψει” τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
  • Ζύμωμα: Η υπομονή στο ζύμωμα είναι κλειδί επειδή έτσι ενεργοποιείται η γλουτένη και γίνεται ο άρτος αφράτος σαν βαμβάκι.
  • Διατήρηση: Αν φτιάξετε τους άρτους από την προηγούμενη μέρα, τυλίξτε τους αμέσως με μεμβράνη τροφίμων μόλις κρυώσουν, για να μην ξεραθούν και να παραμείνουν φρέσκοι.
  • Γεύση: Η μαστίχα, το μαχλέπι και ο γλυκάνισος δίνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα οπότε μην τα παραλείψετε για να έχετε τον πλούσιο αρωματικό Αφράτο Άρτο.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: