Η Βαρβάρα (Ασσουρές) με σιτάρι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνω συχνά στην κουζίνα μου, γιατί είναι γεμάτο βιταμίνες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Δεν περιμένω να έρθει η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας για να το απολαύσω, αφού αυτή η συνταγή με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αρωματικά μπαχαρικά είναι ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου. Επιπλέον, το φτιάχνω με φυσικά υλικά και μπορώ να προσαρμόσω τη γλυκαντική ουσία στις προτιμήσεις μου.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Βαρβάρα (Ασσουρές)

Φτιάξτε την παραδοσιακή Βαρβάρα ή Ασσουρέ, ένα δυναμωτικό και θρεπτικό γλυκό με σιτάρι, ρεβύθια, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, ιδανικό για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας! Ακολουθήστε την αυθεντική συνταγή βήμα προς βήμα για ένα πλούσιο και αρωματικό αποτέλεσμα που γεμίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και ενέργεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι ή χουρμαδόµελο αντί για ζάχαρη.
Ingredients
Υλικά για τη Βαρβάρα με Σιτάρι
- 2 φλιτζάνια σιτάρι
- 3 λίτρα νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία της επιλογής σας
- 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι φουντούκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 φλιτζάνι ρεβύθια βρασμένα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι κύμινο (προαιρετικά)
- Ρόδι για το στόλισμα
- 2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρδισμένο
Instructions
Προετοιμασία του Σιταριού
Ξεπλένω καλά το σιτάρι με άφθονο κρύο νερό. Στη συνέχεια, το αφήνω να μουλιάσει από το βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, ώστε να φουσκώσει και να μαλακώσει. Την επόμενη μέρα, το στραγγίζω και το ξεπλένω ξανά για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.
Βράσιμο
Βάζω το σιτάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τα 3 λίτρα καθαρό νερό. Ανάβω τη φωτιά σε μέτρια ένταση και όταν πιάσει το βράσιμο, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο. Αφήνω το σιτάρι να βράσει σιγά-σιγά για περίπου 60-75 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ανοίξει.
Προσθήκη Υλικών
Όταν το σιτάρι έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτω τα βρασμένα ρεβύθια που έχω πάντα στην κατάψυξη. Έπειτα, ρίχνω όλα τα μπαχαρικά: την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το κύμινο αν θέλετε. Προσθέτω επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού για πιο δροσερό άρωμα. Τέλος, βάζω τους ξηρούς καρπούς – καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και σταφίδες.
Γλύκανση
Όταν όλα τα υλικά έχουν ενωθεί καλά και το σιτάρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτω τη γλυκαντική ουσία της επιλογής μου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, μέλι ή χουρμαδόμελο, ανάλογα με την προτίμησή σας. Εγώ προσωπικά προτιμώ το χουρμαδόμελο γιατί δίνει φυσική γλύκα, υπέροχο άρωμα χουρμά και είναι πιο υγιεινή επιλογή.
Ολοκλήρωση
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά για να ενωθούν οι γεύσεις και μοιράζω τη Βαρβάρα σε μπολάκια. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει στη θερμοκρασία του δωματίου ή στο ψυγείο για καλύτερη σύσταση.
Στολισμός
Όταν η Βαρβάρα κρυώσει τελείως, πασπαλίζω την επιφάνεια με κόκκους ροδιού, καβουρδισμένο σουσάμι και λίγη κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και πεντανόστιμο.
H Συνταγή είναι της κας Maria Intze
Tips για την Τέλεια Βαρβάρα
Φούσκωμα σιταριού: Μην παραλείψετε το στάδιο του μουλιάσματος του σιταριού από το βράδυ. Έτσι, θα μαγειρευτεί πιο γρήγορα και θα έχει καλύτερη υφή.
Χαμηλή φωτιά: Το σιτάρι χρειάζεται αργό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει σωστά χωρίς να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Ρεβύθια από την κατάψυξη: Βράζω πάντα μεγάλες ποσότητες ρεβυθιών και τα καταψύχω σε μερίδες. Έτσι, τα έχω πάντα έτοιμα για συνταγές όπως η Βαρβάρα.
Προσαρμογή γλύκας: Προσθέστε τη γλυκαντική ουσία σταδιακά και δοκιμάστε, ώστε να προσαρμόσετε τη γλύκα στο γούστο σας.
Καβούρδισμα σουσαμιού: Το σουσάμι πρέπει να καβουρδιστεί ελαφρά σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίσει υπέροχα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: