Τα γαλακτομπουρεκάκια είναι μία μικρή και ατομική εκδοχή του κλασικού γαλακτομπούρεκου. Σε αυτή τη συνταγή της Μαρίας Κάζδαγλη, έχουν βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού αρωματισμένη με λικέρ πορτοκάλι και πολύ σιρόπι με κανέλα και μέλι. Είναι ένα ονειρεμένο γλυκό, με τραγανό φύλλο κρούστας και πλούσια γεύση, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για την Κρέμα:
- 1 λίτρο – Γάλα (πλήρες)
- 1/2 ποτήρι – Σιμιγδάλι (χοντρό)
- 1 ποτήρι – Ζάχαρη
- 5 – Αβγά
- 1 σφηνάκι – Λικέρ πορτοκάλι
- 1/2 κουτ. γλυκού – Κουρκουμάς (για χρώμα)
- 1 κουτ. σούπας – Βιτάμ (ή βούτυρο)
Για το Σιρόπι:
- 3 ποτήρια – Νερό
- 3 ποτήρια – Ζάχαρη
- 1 στικ – Κανέλας
- 2 φέτες – Πορτοκαλιού
- 2 φέτες – Λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας – Μέλι
Άλλα Υλικά:
- 1 πακέτο – Φύλλο κρούστας (για γλυκά)
- 250 γρ. – Βιτάμ (λιωμένο, για τα φύλλα)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα , βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη , την κανέλα , τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού .
Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε τις φέτες και την κανέλα, και προσθέτουμε το μέλι . Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Β. Προετοιμασία Κρέμας:
Σε μια κατσαρόλα , βάζουμε το γάλα , το σιμιγδάλι , τη ζάχαρη , το λικέρ πορτοκάλι και τον κουρκουμά . Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη .
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να σπάσουν εντελώς.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βιτάμ . Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να σταθεί για 5 λεπτά . Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ για να κρυώσει λίγο.
Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:
Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο βιτάμ .
Παίρνουμε φύλλο κρούστας για γλυκά, το διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος και το κόβουμε σε λωρίδες (πλάτους περίπου 6-8 εκ.).
Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα γαλακτομπουρεκάκια, κόβουμε τις λωρίδες στη μέση ή σε τρία μέρη ( μήκος ).
Αλείφουμε κάθε λωρίδα με λιωμένο βιτάμ και τη διπλώνουμε στη μέση (πάλι κατά μήκος).
Τοποθετούμε λίγη κρέμα στην άκρη της λωρίδας, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό .
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα. Τοποθετούμε τα γαλακτομπουρεκάκια στο ταψί και τα αλείφουμε καλά με λιωμένο βιτάμ από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 30-35 λεπτά , μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
Δ. Σιρόπιασμα & Πρόταση:
Μόλις βγάλουμε τα γαλακτομπουρεκάκια από τον φούρνο, τα περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι (ζεστό γλυκό – κρύο σιρόπι).
Με τα φύλλα που περίσσεψαν, μπορούμε να φτιάξουμε μια γρήγορη μπουγάτσα : Απλώνουμε τα φύλλα σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με βιτάμ και τα καλύπτουμε με την κρέμα που περίσσεψε. Ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 – 35 λεπτά (στους 170-180°C)
Χρόνος Σιροπιάσματος: 10 λεπτά βράσιμο
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Γαλακτομπουρεκάκια
Σιρόπι: Για να γίνει το σιρόπι παχύρευστο και να απορροφηθεί σωστά, πρέπει να είναι κρύο όταν το ρίχνετε στα ζεστά γαλακτομπουρεκάκια. Το μέλι στο τέλος δίνει μια πλούσια γεύση και λάμψη .
Κρέμα: Ο κουρκουμάς δίνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα στην κρέμα, σαν να περιέχει περισσότερους κρόκους, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση.
Αρωματικά: Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού αντί για λικέρ.
Σερβίρισμα: Μπορείτε να πασπαλίσετε τα γαλακτομπουρεκάκια με κανέλα πριν το σερβίρισμα για επιπλέον άρωμα.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Παστουρμαλί (Σιροπιαστό) με Κανέλα
Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη








