Το Γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που φτιάχνουν οι Ελληνίδες νοικοκυρές. Ο συνδυασμός της ζεστής, αρωματικής κρέμας με το τραγανό, βουτυρωμένο φύλλο και το γλυκό, αρωματικό σιρόπι το καθιστά ακαταμάχητο. Είναι το τέλειο κέρασμα για κάθε περίσταση, γιατί κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά μας, το Γαλακτομπούρεκο. Είναι ένα γλυκό με βελούδινη κρέμα και τραγανό φύλλο, που μοσχοβολάει βανίλια και κανέλα. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται από το ταψί.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο Γαλακρομπούρεκο, θα χρειαστούμε:

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο Γάλα
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 150 γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 Κρόκους αυγών
  • 1 Βανίλια
  • 70 γρ. Βούτυρο

Για τη βάση:

  • 1 πακέτο Φύλλα κρούστας (περίπου 500 γρ.)
  • Βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. Νερό
  • 300 γρ. Ζάχαρη
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • 1 Φλούδα λεμόνι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το κλασικό και απολαυστικό γλυκό.

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
    Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού για περίπου ένα τέταρτο, μέχρι να δέσει. το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Φτιάχνουμε την κρέμα.
    Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Συναρμολογούμε το γλυκό.
    Παίρνουμε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε καλά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια μέχρι την κρέμα.
  4. Ψήνουμε το γλυκό.
    Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  5. Σιροπιάζουμε το γλυκό.
    Μόλις βγάλουμε το ζεστό γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Palmira Aristou

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Γαλακτομπούρεκο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Φύλλα: Βουτυρώστε πολύ καλά τα φύλλα για να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
  • Σιρόπι: Το μυστικό για ένα τέλειο γαλακτομπούρεκο είναι η θερμοκρασία του σιροπιού και του γλυκού. Το γλυκό πρέπει να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο για να απορροφηθεί σωστά.
  • Κόψιμο: Χαράξτε το γλυκό πριν το ψήσετε για να μπορέσετε να το κόψετε εύκολα σε κομμάτια μετά.
  • Ξεκούραση: Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρετε, ώστε να σφίξει η κρέμα και να απολαύσετε την τέλεια υφή του.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή