Το Γαλακτομπούρεκο Τραγανιστό είναι μια εντυπωσιακή και ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του κλασικού γλυκού, με ατομικά ρολά από φύλλο κρούστας Βηρυτού που αποκτούν απίστευτη τραγανότητα . Η βελούδινη κρέμα με χοντρό σιμιγδάλι και το πλούσιο αρωματικό σιρόπι ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα, δημιουργώντας ένα εθιστικό γλυκό. Η τεχνική με το πάγωμα πριν το ψήσιμο εξασφαλίζει τη μέγιστη τραγανότητα !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για την Κρέμα:

  • 1 λίτρο – Γάλα (φρέσκο)
  • 100 γρ. – Σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γρ. – Βούτυρο αγελαδινό
  • 50 γρ. – Ζάχαρη
  • 4 – Κρόκοι αυγών
  • 2 πακέτα – Βανίλια (βανιλίνη)

Για το Φύλλο & το Ψήσιμο:

  • 1 πακέτο – Φύλλα κρούστας Βηρυτού (ή λεπτό φύλλο κρούστας)
  • 300 γρ. – Βούτυρο (λιωμένο, για τα φύλλα)
  • Ανάλογα – Νερό (για το ράντισμα)

Για το Σιρόπι:

  • 4 ποτήρια νερού – Νερό
  • 4 ποτήρια νερού – Ζάχαρη
  • 1/2 – Λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. – Βούτυρο (κουταλιά σούπας, για το τέλος)

Εκτέλεση

Α. Κρέμα:

1. Θέρμανση Βάσης: Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

2. Πήξη: Ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι , ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν η κρέμα πήξει (όπως ένας πηχτός χυλός), κατεβάζουμε από την εστία.

3. Προσθήκη Κρόκων: Ρίχνουμε τους κρόκους αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα για να ενσωματωθούν πριν ψηθούν από τη θερμότητα.

4. Τελείωμα Κρέμας: Τέλος, προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο . Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γίνει η κρέμα βελούδινη . Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Β. Σιρόπι:

1. Βράσιμο: Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 4 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.

2. Άρωμα: Στο τελευταίο λεπτό , ρίχνουμε το χυμό από το μισό λεμόνι .

3. Τελείωμα: Όταν το κατεβάσουμε από την εστία, προσθέτουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για άρωμα και γυαλάδα. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως .

Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:

1. Φύλλα: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά μήκος.

2. Ρολάρισμα: Παίρνουμε δύο φύλλα λωρίδας μαζί, τα βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε στην άκρη τους 1 κουταλιά της σούπας κρύα κρέμα . Το ρολάρουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί .

3. Πάγωμα: Όταν τελειώσουμε με όλα τα ρολά, τα περιχύνουμε με το πολύ βούτυρο που περίσσεψε και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά .

4. Ψήσιμο: Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, ραντίζουμε ελαφρά με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (μεσαία σχάρα) στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρυσό-καφέ χρώμα (ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο του καθενός).

Δ. Σιροπιάζω:

1. Σιροπιάζω: Σιροπιάζουμε καυτό γλυκό και κρύο σιρόπι (ή και το αντίθετο: κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι) αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 35 λεπτά

Χρόνος Ψύξης/Αναμονής: 30 λεπτά (στο ψυγείο) + Κρύωμα κρέμας

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες (με ψύξη)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανό Φύλλο και Αρωματική Κρέμα

Τραγανότητα: Το μυστικό για την τραγανή κρούστα είναι δύο: 1) Η χρήση του φύλλου κρούστας Βηρυτού (ή πολύ λεπτού) και 2) Το πάγωμα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Αυτό βοηθά το βούτυρο να σφίξει και να “τηγανιστεί” καλύτερα το φύλλο στον φούρνο.

Κρέμα: Η κρέμα πρέπει να είναι κρύα όταν μπει στα φύλλα, ώστε να μη λιώσει το βούτυρο και να μη μαλακώσει το φύλλο. Το γρήγορο ανακάτεμα όταν προσθέτουμε τους κρόκους είναι απαραίτητο για να μη γίνουν ομελέτα.

Σιρόπιασμα: Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, πρέπει να υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ γλυκού και σιροπιού (ζεστό-κρύο ή κρύο-ζεστό). Αυτό επιτρέπει στο γλυκό να απορροφήσει σωστά και να μη λασπώσει.

Βούτυρο Σιροπιού: Η προσθήκη 1 κ.σ. βούτυρο στο σιρόπι στο τέλος (όταν κατέβει από τη φωτιά) του δίνει απίστευτη γεύση και γυαλάδα .


 

Σχετικές Συνταγές

Κανταΐφι με Κρέμα

Μπακλαβάς Παραδοσιακός

Ραβανί με Σιρόπι


Συνταγή φωτό εκτέλεση Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!