Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Η Γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Είναι τόσο απλή, τόσο εύκολη, αλλά και τόσο νόστιμη που πάντα φτιάχνω μια επιπλέον γιατί εξαφανίζεται αμέσως. Είναι το ιδανικό γλυκό για όλες τις ώρες, είτε για το πρωί με τον καφέ, είτε για ένα απογευματινό κέρασμα. Πάμε να δούμε πώς φτιάχνω αυτή την υπέροχη Γαλατόπιτα, που είναι βέβαιο ότι θα τη λατρέψετε κι εσείς!
Γαλατόπιτα
Φτιάξτε την πιο νόστιμη και εύκολη Γαλατόπιτα! Με απλά υλικά και γρήγορη εκτέλεση, είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση. Δοκιμάστε την!
Ingredients
- Γάλα 4 κούπες
- Φλούδα λεμονιού 1 (από ένα ακέρωτο λεμόνι)
- Ζάχαρη ½ κούπα
- Σιμιγδάλι ψιλό ¾ κούπας
- Βανίλια 1 (σε σκόνη ή υγρή)
- Αυγά 2 (μεγάλα)
- Βούτυρο ή βιτάμ 3 κουταλιές της σούπας (για την κρέμα)
- Βιτάμ (για το ταψί) λίγο, για να αλείψουμε
- Σιμιγδάλι (για το ταψί) λίγο, για πασπάλισμα
- Κανέλα (σε σκόνη): λίγη, για πασπάλισμα
Instructions
Πάμε τώρα βήμα-βήμα να φτιάξουμε αυτή την εύκολη και πεντανόστιμη Γαλατόπιτα:
- Ξεκινήστε βάζοντας γάλα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε μια φλούδα λεμονιού και ζάχαρη, ανακατεύοντας στη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίξτε σιμιγδάλι ψιλό και μια βανίλια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει.
- Μόλις η κρέμα πήξει, αφαιρέστε τη φλούδα λεμονιού. Προσθέστε αυγά, ανακατεύοντας καλά, και ενσωματώστε βούτυρο ή βιτάμ.
- Αλείψτε ένα μέτριο αλουμινένιο ταψί με βιτάμ και πασπαλίστε το με σιμιγδάλι, φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση. Ρίξτε το μείγμα της κρέμας στο ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους διακόσιους βαθμούς Κελσίου, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο και έχει ψηθεί, πασπαλίστε το με κανέλα.
H Συνταγή είναι της κας Κωνσταντίνα Ριζάκου
Notes
Για να γίνει η Γαλατόπιτα σας ακόμα πιο τέλεια, έχω μερικά μυστικάκια για εσάς:
Ανακάτεμα: Μην σταματήσετε να ανακατεύετε την κρέμα όσο είναι στη φωτιά. Είναι το κλειδί για μια βελούδινη υφή χωρίς σβόλους.
Αυγά: Όταν προσθέτετε τα αυγά στην καυτή κρέμα, ανακατέψτε πολύ γρήγορα. Αν φοβάστε ότι θα "κόψουν", μπορείτε να πάρετε ένα φλιτζάνι από την καυτή κρέμα, να τη ρίξετε στα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια (temperowanie) και μετά να τα ρίξετε όλα μαζί στην κατσαρόλα.
Λεμόνι: Η φλούδα λεμονιού δίνει ένα υπέροχο άρωμα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να την παραλείψετε ή να βάλετε ξύσμα από πορτοκάλι.
Σιμιγδάλι: Αν δεν έχετε ψιλό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό σιμιγδάλι, αλλά ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο υγρό ή λίγο παραπάνω χρόνο για να πήξει.