Μακαρονόπιτα χωριάτικη

Η μακαρονόπιτα χωριάτικη είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συνδυάζει τη γεύση της πίτας με τα αγαπημένα μας μακαρόνια. Η συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι και φέτα μέσα σε χωριατικο φύλλο. Η μακαρονόπιτα χωριάτικη είναι γεμάτη και θρεπτική, ιδανική για μια γεύση της ελληνικής κουζίνας. Απολαύστε την σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ή σε ένα τραπέζι με φίλους!

Υλικά

Για τη μακαρονόπιτα

1 πακέτο παραδοσιακό Ζαγορίσιο Φύλλο
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
2 κ.σ. βούτυρο
5 αυγά
1 γιαούρτι των 200 γραµ.
2½ φλ. γάλα
500-600 γρ. φέτα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Πρώτα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει όσο ακόμα τα μακαρόνια είναι ζεστά.
Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν για λίγο.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί σε τρίμματα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε να κρεμώσουν γύρω γύρω τα μακαρόνια.

Σε βαθύ ταψί 36 ή 38 εκ. στρώνουμε τα έξι φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε τη γέμιση της μακαρονόπιτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε τη βλάχικη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων στρίβοντάς τα σε κόθρο περιμετρικά.

Χαράζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας σε κομμάτια.
Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας με λίγο νερό.
Ψήνουμε την μακαρονόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Η μακαρονόπιτα βγαίνει φουσκωτή σαν σουφλέ από το φούρνο. Πρέπει να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε σε κομμάτια.

μακαρονόπιτα χωριάτικη

Η Συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου  και η εκτέλεση του Κωνσταντίνος Σιφνάκης

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μακαρονόπιτα

Υλικά

Απ’ το μισό κιλό μακαρόνια Νο 6 βράζουμε τα μισά όχι πολυ βρασμένα
Μισό λίτρο γάλα φρέσκο
200 γρ φέτα τριμμένη
3 αυγά και τον ένα κρόκο τον κρατάμε για την επάλειψη
1 ποτηράκι ελαιόλαδο και έξτρα για την επάλειψη των φύλλων
Λίγο αλάτι αν είναι αλμυρη η φέτα μη βάζετε πολύ
Λίγο πιπέρι
Λίγο κουρκουμά

Για τα φύλλα
Μισό κιλό αλεύρι μαλακό και έξτρα για το άνοιγμα των φύλλων
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Λίγο ξύδι
1 ποτήρι χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υλικά της γέμισης και τα βάζουμε στην άκρη
Σε ταψακι ρίχνουμε το αλεύρι και τα άλλα υλικά της ζύμης και ζυμωνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά
Κόβουμε 4 μπαλάκια απ’ τη ζύμη μας τα δύο μεγαλύτερα για από κάτω και ανοίγουμε δύο φύλλα μεγάλα να προεξέχουν απ’ το ταψί μας… λαδωνουμε ένα ταψί αυτό της κουζίνας το μεγάλο και απλώνουμε τα δύο φύλλα λαδωνοντας τα και απλώνουμε τη γέμιση διαδοχικά…

κατόπιν βάζουμε και τα άλλα δύο λαδωμένα γυρίζουμε τα προεξέχοντα αλλειφουμε με τον κρόκο ραντίζουμε με λίγο νεράκι που έχουμε ξεπλύνει το μπωλ της γέμισης ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 β για μια ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο

Καλη Απόλαυση

Η Συνταγή είναι από τις Οι συνταγες της Ρεας

Προηγούμενο άρθροΠατσαβουρόπιτα σουφλέ
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με μπεσαμέλ σιμιγδαλιού