Η Συνταγη είναι της κας Maria Kazdagli
Το γαλλικό κέικ είναι δικαίως το πιο αφράτο κέικ everrrrrr! Η συνταγή είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα πλούσιο και αέρινο, ιδανικό για τον καφέ ή το πρωινό. Το μυστικό είναι ότι δεν χρειάζεται μίξερ, όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπολ και ανακατεύονται με ένα σύρμα χειρός. Όλες οι μετρήσεις γίνονται με το ίδιο φλιτζάνι (260 γρ.), κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο απλή!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Σημείωση: Όλα τα υλικά μετρούνται με το ίδιο φλιτζάνι (περίπου 260 γρ.).
Για το Κέικ:
- 3 φλιτζάνια – Αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
- 2 φλιτζάνια – Ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι – Γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι – Ηλιέλαιο
- 4 – Αβγά
- 1 σφηνάκι – Λικέρ (προαιρετικά, π.χ., λικέρ τρούφα)
Προεραιτικά Αρωματικά:
- 3 κουτ. γλυκού – Μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- Λίγο – Βανίλια
- Λίγο – Ξύσμα πορτοκαλιού
- Λίγο – Σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C . Λαδώστε καλά μια φόρμα για κέικ (ειδικά αν δεν είναι αντικολλητική).
Σε ένα μεγάλο μπολ , ρίξτε το γιαούρτι και το ηλιέλαιο και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός .
Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Β. Ολοκλήρωση Χυλού:
Προσθέστε τα αβγά ( χτυπημένα ελαφρώς ) και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Για να το αρωματίσετε , προσθέστε λικέρ (π.χ., τρούφα) ή βανίλια / ξύσμα / σταγόνες σοκολάτας σε αυτό το στάδιο.
Προσθέστε το αλεύρι (και το μπέικιν , αν χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις) και ανακατέψτε πολύ καλά να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό .
Γ. Ψήσιμο & Σερβίρισμα:
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα . Χτυπήστε τη φόρμα στον πάγκο λίγο, ώστε να κάτσει καλά το μείγμα και να φύγει ο περιττός αέρας.
Tip: Πριν το ψήσετε, πέρνετε ένα μαχαίρι , το βυθίζετε στη ζύμη και την χαρακώνετε γύρω γύρω με σκοπό να μην σκάσει το κέικ όταν ψηθεί.
Ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά στους 170°C ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα καρφώσετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα πριν το βγάλετε. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας .
Με αυτή τη συνταγή, θα έχετε ένα υπέροχο, αφράτο κέικ που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 – 50 λεπτά (στους 170°C)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για το Πιο Αφράτο Κέικ ever
Χαμηλή Θερμοκρασία: Το αφράτο και μαλακό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία ( 170°C ), που επιτρέπει στο κέικ να φουσκώσει ομοιόμορφα και να μην στεγνώσει στο κέντρο.
Μέτρημα: Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι με μεγάλο όγκο (260 γρ.) για όλες τις μετρήσεις, ώστε να έχετε σωστές αναλογίες και αφράτο κέικ.
Αποφυγή Σκαψίματος: Το χάραγμα της ζύμης στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι πριν το ψήσιμο είναι ένα μικρό μυστικό για να μην σκάσει το κέικ στο κέντρο και να ανοίξει ομοιόμορφα ([Tip: Πριν το ψησουμε περνουμε ένα μαχαιρι το βυθίζουμε στην ζυμη και την χαρακώνουμε γυρω γυρω με σκοπό να μην σκαση το Κεικ οταν ψηθει]).
Αρωματικά: Μην διστάσετε να αρωματίσετε το κέικ με βανίλια , ξύσμα εσπεριδοειδών ή σταγόνες σοκολάτας για να του δώσετε την προσωπική σας πινελιά.
Σχετικές Συνταγές
Κέικ Πορτοκάλι με Αρωματικό Γλάσο











