Γαλλικό Τοστ Croque Monsieur είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Τα υλικά που χρειαζόμαστε σίγουρα υπάρχουν στο ψυγείο μας ανά πάσα στιγμή, κάνοντας αυτή τη συνταγή ιδανική για ένα πλούσιο και γρήγορο brunch. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα:
- Κρέμα γάλακτος: 250 ml
- Αυγά: 2
- Αλάτι, πιπέρι: κατά βούληση
Για το γλυκό:
- Ψωμί του τοστ: 8 φέτες
- Τυρί έμμενταλ (ή τσένταρ): 4 φέτες
- Βραστό ζαμπόν (ή βραστή γαλοπούλα): 4 φέτες
- Ηλιέλαιο: 40 ml
Για την επικάλυψη:
- Τριμμένο τυρί έμμενταλ: 80 γρ.
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους **180ο C**.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Γεμίζουμε ανά δύο φέτες τοστ με τις φέτες ζαμπόν (ή γαλοπούλα) και τις φέτες τυρί.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε τηγάνι.
Περνάμε τα τοστ από το μείγμα της κρέμας (και από τις δύο πλευρές) και τα σοτάρουμε στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αυτό δίνει την πλούσια υφή στο Γαλλικό Τοστ Croque Monsieur.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα τοστ.
Προσθέτουμε στο μείγμα που θα περισσέψει το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το μίγμα πάνω από τα τοστ που έχουμε στο ταψί.
Γυρίζουμε τον φούρνο μας στο γκριλ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε ζεστά.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Σοτάρισμα + Γκριλ): 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το προθερμανση φούρνου)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για απλή κρέμα γάλακτος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέσαμέλ, για να το μετατρέψεις σε αυθεντικό Croque Madame ή Croque Monsieur.
Για έξτρα τραγανή υφή, χρησιμοποίησε ψωμί του τοστ λίγων ημερών. Δες και άλλες αλμυρές συνταγές πρωινού για έμπνευση.
Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε το ηλιέλαιο με βούτυρο για το σοτάρισμα. Δες ιδέες για εύκολο brunch.











