Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Υλικά

Σιρόπι👇
700 γραμμάρια νερό ,
900 γραμμάρια ζάχαρη ,
κανέλα,
λεμόνι λίγο στο τέλος

Γέμιση 👇
300 γραμμάρια καρύδι αλεσμένο
50γρ φρυγανιά
50 γραμμάρια ζάχαρη
λίγο γαρύφαλλο και
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά ή βηρυτού,
1/2 κιλό κανταΐφι και
1/2 κιλό βούτυρο (εγώ έβαλα 250gr βιτάμ και 250 γραμμάρια βούτυρο)

Εκτέλεση:

Σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καρύδι, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα.

Συναρμολόγηση:

Ανοιγουμε το κανταίφι καλά το ξάνουμε, το αφρατεύουμε καλά
Λιώνουμε το βούτυρο και το βιταμ.
Απλώνουμε λίγο βούτυρο στο ταψί ή το πυρεξ.
Βάζουμε στο τραπέζι ένα φύλλο κρούστας και το βουρυρώνουμε . Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρωνουμε.
Βάζουμε το κανταιφι μια χουφτα περίπου στη μια άκρη, τη στενή πλευρα και το απλώνουμε σχεδόν μέχρι το μισό φύλλο.
Βάζουμε μια γενναία δόση από τη γέμιση περίπου 3 κουταλιές.
Τυλίγουμε σε ρολό με προσοχή να μη φύγει η γέμιση από τις άκρες. Τσακίζουμε λίγο τις άκρες για να προφυλάξουμε τη γέμιση.

Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο το ρολό το πιέζουμε από τις άκρες και ας ζαρώσει λίγο.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το κανταΐφι.
Στην συνέχεια κάνουμε με ένα μαχαιράκι 4-5 τρυπες σε κάθε ρολο κατα μήκος
Μόλις τελειώσουμε βουτυρώνουμε πολυ καλά όλα τα ρολά και ιδιαίτερα τις άκρες

Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Σιρόπιασμα:
Αφού βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν τον σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να ψήσετε τον μπακλαβά σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ξηρούς καρπούς στη γέμιση, όπως αμύγδαλα ή φιστίκια.

Απολαύστε τον πιο νόστιμο Γιαννιώτικο μπακλαβα!