Η Γιαουρτόπιτα είναι αφρός ! Φτιαγμένη με απλά υλικά , όπως γιαούρτι , αλεύρι , ζάχαρη και αυγά , ψήνεται εύκολα και γρήγορα , χαρίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα σας μαγέψει . Το στραγγιστό γιαούρτι της δίνει μια εξαιρετική υφή και δροσερή γεύση , ενώ το άρωμα εσπεριδοειδών την κάνει ακαταμάχητη. Ολοκληρώνεται τέλεια με το δροσερό γλάσο λεμονιού , αποτελώντας το ιδανικό κέρασμα για όλες τις ώρες.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Γιαουρτόπιτα:

  • 250 γρ. – Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες (200 ml) – Ζάχαρη
  • 4 – Αυγά
  • 300 γρ. – Γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι – Σκληρό αλεύρι (π.χ. για ψωμί/πίτσα)
  • 1 φλιτζάνι – Αλεύρι μαλακό (για κέικ)
  • 1 – Μπέικιν πάουντερ (φακελάκι)
  • 1 κ.γλ. – Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γλ. – Φλούδα πορτοκαλιού (ξύσμα)
  • 1 κ.γλ. – Ζάχαρη βανίλια

Για το Γλάσο Λεμονιού:

  • 150 γρ. – Άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ. – Χυμό λεμονιού (φρέσκος)
  • Λίγο – Παπαρουνόσπορο (για πασπάλισμα, προαιρετικά)

Παρασκευή

Α. Ετοιμασία Κέικ:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα , ανακατεύοντας για ένα λεπτό μεταξύ κάθε προσθήκης, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Τώρα ανακατεύουμε το γιαούρτι .

Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού . Ανακατεύουμε καλά να πάρουμε ένα ωραίο κρεμώδες μείγμα (αλλά χωρίς να το παρακάνουμε στο χτύπημα).

Β. Ψήσιμο:

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά . Ελέγξτε με μία οδοντογλυφίδα.

Το αφήνουμε στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά και μετά το βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Γ. Γλάσο και Σερβίρισμα:

Για το γλάσο λεμονιού : Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετείτε την άχνη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να πάρετε ένα παχύρρευστο και ομοιόμορφο γλάσο.

Όταν το κέικ είναι τελείως κρύο , το περιχύνετε με το γλάσο , πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο και σερβίρετε . Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με μια ωραία σάλτσα κόκκινων φρούτων ή μόνο του.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50-55 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά + χρόνος ψύξης


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτο Κέικ και Τέλεια Υφή

Γιαούρτι: Το στραγγιστό γιαούρτι δίνει στην πίτα υγρασία και αφράτη υφή . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλήρες αγελαδινό γιαούρτι, αλλά ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ποσότητα του υγρού (π.χ. γάλακτος, αν προσθέτετε).

Αλεύρι: Ο συνδυασμός σκληρού και μαλακού αλευριού εξασφαλίζει ότι το κέικ θα είναι αφράτο , αλλά και σταθερό ταυτόχρονα. Αν δεν έχετε δύο είδη, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις .

Υλικά Δωματίου: Όπως σε κάθε κέικ, το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθούν σωστά και να έχουμε αφράτο αποτέλεσμα.

Γλάσο: Το γλάσο λεμονιού πρέπει να μπει στο κέικ αφού κρυώσει τελείως , ώστε να πήξει ομοιόμορφα και να μη «λιώσει». Αν θέλετε πιο πυκνό γλάσο, προσθέστε λίγη ακόμα άχνη .


 

Σχετικές Συνταγές 

Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή

Κέικ Σοκολάτας με Γιαούρτι

Λεμονόπιτα με Φύλλο Κρούστας


ΠΗΓΗ