Η τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι μια κλασικη πίτα που διεγείρει τις αισθήσεις και ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακα τραπέζια. Η μοναδική υφή του χειροποίητου φύλλου πίτας, σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση τυριού, είναι ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Απολαμβάνεται ζεστή ή κρύα, η τυρόπιτα είναι ιδανική για κάθε περίσταση. Ως ορεκτικό, κύριο πιάτο ή συνοδευτικό, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι γοχ Μανα Κεραμάρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Νερό όσο πάρει (περίπου 500ml)

Για τη γέμιση:
500γρ φέτα θρυμματισμένη
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

για την Ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, ζυμώνοντας
με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

για την Γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Φτιάχνουμε την πίτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 μπαλάκια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω φυλλα λαδωνω ταψι ανοίγω τα φυλλα όσο ένα πιάτο κατόπιν
λαδωνω ολα τα φυλλα και ανοίγω ανα δύο στην μέση βαζω το μείγμα της γεμισης στρωνω κανω την ίδια διαδικασία βαζω από πανω λάδι και ψήνω στους 180για μέχρι να πάρει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα με έτοιμα φύλλα

Η τυρόπιτα με έτοιμα φύλλα αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για να φτιάξετε ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ ή γεύμα.

  • Ευκολία: Η χρήση έτοιμων φύλλων απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία παρασκευής, καθιστώντας την ιδανική για αρχάριους ή για όσους δεν διαθέτουν πολύ χρόνο.
  • Γρήγορη προετοιμασία: Η τυρόπιτα με έτοιμα φύλλα ψήνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντας μια άμεση λύση για πείνα.
  • Ποικιλία: Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα είδη έτοιμων φύλλων, όπως κρούστας, χωριάτικα, ή σφολιάτας, που επιτρέπουν πειραματισμούς με διαφορετικές υφές και γεύσεις.
  • Προσαρμογή: Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση με διάφορα υλικά, όπως φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, ή μυρωδικά, προσαρμόζοντας τη συνταγή στα δικά σας γούστα.
  • Επιτυχία: Η τυρόπιτα με έτοιμα φύλλα σπάνια αποτυγχάνει, καθώς η προετοιμασία της δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή περίτεχνες τεχνικές.

Υλικά:

Για τη γέμιση:

300 γρ. φέτα
300 γρ. μυζήθρα
3 αυγά
Λίγο γάλα εβαπορέ
Μαυροπίπερο

Για την πίτα:

1 πακέτο έτοιμα φύλλα κρούστας
Λάδι
2 αυγά
Λίγο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη φέτα, τη μυζήθρα, τα αυγά, το γάλα εβαπορέ και το μαύρο πιπέρι.
Λαδώστε ένα ταψί και απλώστε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα με λίγο λάδι μετά από κάθε φύλλο.
Απλώστε τη μισή γέμιση πάνω στα φύλλα.
Καλύψτε με άλλα 2 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα με λάδι μετά από κάθε φύλλο.
Απλώστε την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα με λάδι μετά από κάθε φύλλο.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τα 2 αυγά με το γάλα εβαπορέ.
Περιχύστε το μείγμα αυγών πάνω από την πίτα.
(Προαιρετικά) Πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα τυριά που σας αρέσουν, όπως γραβιέρα, κασέρι ή ανθότυρο.
Φροντίστε να μην ρίξετε πολύ λάδι στα φύλλα, γιατί τα έτοιμα φύλλα κρούστας δεν ρουφούν πολύ λάδι.
Αν θέλετε η πίτα σας να γίνει πιο τραγανή, μπορείτε να την ψήσετε στους 200°C για τα πρώτα 20 λεπτά και μετά να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 180°C για τα υπόλοιπα 20-30 λεπτά.
Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΠτι Φουρ με Μαρμελάδα και Σοκολάτα
Επόμενο άρθροΑμυγδαλωτά