Η γιαουρτόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει την απλότητα με τη νοστιμιά. Όταν λοιπόν είχα κέφια για ένα σπιτικό γλυκό, επέλεξα αυτήν την εξαιρετική συνταγή που μου χάρισε ένα υπέροχο και αφράτο αποτέλεσμα. Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι τόσο εύκολη στην εκτέλεση, την καθιστά ιδανική για όλες εμάς που θέλουμε να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό χωρίς πολλές διαδικασίες.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Γιαουρτόπιτα με σιμιγδάλι
Η πιο νόστιμη και εύκολη γιαουρτόπιτα με σιμιγδάλι, μια κλασική συνταγή για ένα σιροπιαστό γλυκό που μένει πάντα αφράτο και ζουμερό! Φτιάξε κι εσύ αυτό το υπέροχο γλυκό με τα πιο απλά υλικά, για να το απολαύσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου
Ingredients
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak
- 300 γρ. ζάχαρη
- 5 μέτρια αυγά
- 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
- 220 γρ. φαρίνα για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- Ξύσμα από 1 ακέραιο πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1¾ φλ.νερό
- φλούδα πορτοκαλιου
- χυμό από μισό λεμόνι
Instructions
Προετοιμασία του Σιροπιού
Αρχικά, φτιάχνω το σιρόπι που θα χρειαστώ αργότερα για να το ραντίσω στη γιαουρτόπιτα μου. Βάζω λοιπόν σε ένα κατσαρολάκι το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτω λίγο χυμό λεμονιού και μια φλούδα πορτοκαλιού που θα δώσει υπέροχο άρωμα. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσω.
Προετοιμασία της Πίτας
Αρχίζω λιώνοντας το βούτυρο Lurpak και στη συνέχεια το χτυπώ καλά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα πέντε αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν τέλεια. Ακολουθεί το γιαούρτι με 2% λιπαρά που θα δώσει την απαλότητα που χαρακτηρίζει τη γιαουρτόπιτα.
Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύω τη φαρίνα με το baking powder και το ψιλό σιμιγδάλι. Προσθέτω σταδιακά τα στεγνά υλικά στο μίγμα μου, ανακατεύοντας απαλά για να μην σκληρύνει η ζύμη. Τέλος, ρίχνω το ξύσμα από το ακέραιο πορτοκάλι που θα δώσει υπέροχη γεύση και άρωμα.
Ψήσιμο
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα και βουτυρώνω καλά ένα μέτριο ταψί. Ρίχνω το μίγμα στο ταψί και το ψήνω για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζω από το φούρνο και αμέσως ραντίζω με το κρύο σιρόπι που είχα ετοιμάσει νωρίτερα.
Η Εκτέλεση είναι της κας Νέλλη Ανδρικοπούλου
Tips για την Τέλεια Γιαουρτόπιτα
Προτείνω να αφήσετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξετε στην πίτα, γιατί έτσι θα απορροφηθεί καλύτερα. Επίσης, μην χτυπάτε υπερβολικά τη ζύμη αφού προσθέσετε τη φαρίνα, για να μην σκληρύνει το αποτέλεσμα. Τέλος, χρησιμοποιείτε γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερη ενσωμάτωση.







