Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα αναβαθμίσει το τραπέζι σας και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας, τότε αυτό το γκρατέν πατάτας είναι η ιδανική επιλογή! Με λίγα μόνο υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιάτο τόσο κρεμώδες και αρωματικό που θα το λατρέψετε όλοι.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Γκρατέν Πατάτας

Κοντινή λήψη σε μερίδα γκρατέν πατάτας, αναδεικνύοντας τις στρώσεις πατάτας τυριού και κρέμας

Φτιάξτε ένα λαχταριστό γκρατέν πατάτας με κρέμα γάλακτος, τυρί και μοσχοκάρυδο. Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για το τραπέζι σας.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

  • 500 γρ. πατάτες
  • 100 ml κρέμα γάλακτος (με 30-35% λιπαρά)
  • 100 γρ. τυρί (ό,τι σας αρέσει, ιδανικά γραβιέρα ή ένταμ)
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Βούτυρο (για το ταψί και στις στρώσεις)
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)

Instructions

Εδώ είναι η εκτέλεση της συνταγής σε βήματα:

  1. Πλύνετε τις πατάτες, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 2 χιλιοστών. Τρίψτε το τυρί. Αλείψτε το ταψί με βούτυρο και αφήστε μικρά κομμάτια στον πάτο, ώστε οι πατάτες να μην κολλήσουν στον πάτο κατά το ψήσιμο.
  2. Βάλτε μερικές από τις φέτες πατάτας στο ταψί, επικαλύπτοντας τες μία με την άλλη . Αλατίστε και πιπερώστε. Προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο στην κρέμα γάλακτος και ρίξτε λίγη από την κρέμα πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίστε τριμμένο τυρί από πάνω.
  3. Επαναλάβετε όλες τις στρώσεις με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Και τέλος, βάλτε κομμάτια βούτυρο πάνω στο τυρί. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο στους 180° βαθμούς για 40-50 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίξτε το αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 210° βαθμούς.

Notes

Χρήσιμα Tips για ένα Τέλειο Γκρατέν Πατάτας

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γκρατέν πατάτας σας ακόμα πιο νόστιμο. Για να κόψετε τις πατάτες ομοιόμορφα και πολύ λεπτά, χρησιμοποιήστε έναν μαντολίνο. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθούν ομοιόμορφα και να γίνουν πιο κρεμώδεις. Αν σας αρέσουν οι πιο έντονες γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ανάμεσα στις στρώσεις πατάτας. Επίσης, για ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα τυριών, όπως γραβιέρα, cheddar και παρμεζάνα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή