Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

Υλικά

16 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
100 ml ελαιόλαδο
800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη του τυριού
3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
100 γρ. ξανθές σταφίδες
2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
1 λοβό βανίλιας
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες

Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζω το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζω καλά το μίγμα της γέμισης και κρατάω κατά μέρος το ζωμό.
Λαδώνω ένα ταψί 26×38 εκ., με ένα πινέλο. Λαδώνω τα φύλλα κρούστας ένα ένα. Παίρνω ένα λαδωμένο φύλλο και απλώνω στη μία άκρη του, κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το τοποθετώ στο ταψί, σχηματίζοντας σαλίγκαρο (σπείρα). Συνεχίζω τη διαδικασία, ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Πασπαλίζω με το σουσάμι.

Ψήνω την κολοκυθόπιτα για σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, περιχύνω την πίτα με το ζωμό που έχω κρατήσει από το στράγγισμα της γέμισης και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Βγάζω την πίτα από το φούρνο, την αφήνω και την αφήνω να κρυώσει.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρω.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια κοκκινιστά με μακαρόνια
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο σε σάλτσα λεμονιού με κάπαρη