Το Γλυκό νεράτζι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πλούσια ιστορία και ασύγκριτη γεύση. Ήταν ένα δημοφιλές γλυκό στους Βυζαντινούς και αργότερα υιοθετήθηκε από την ελληνική κουζίνα.

Υλικά

12 νεράντζια
2 1/2 ποτήρια νερο
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμονί
1 φακελάκι βανίλια

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά εξωτερικά τα νεράντζια τα σκουπίζουμε και τρίβουμε στον ψιλό τριφτή εξωτερικά την φλούδα ελαφρώς .Χαράζω στα τέσσερα το νεράντζι και βγάζω τη φλούδα από την σάρκα!.Διπλώνω κάθε μια φετα και την καρφωνω σε μια οδοντογλυφιδα.κανω ολες τις φέτες και της βάζω σε νερό που βράζει απο πέντε λεπτά για 3 φορες.Μετα βάζω σε κρύο νερό για μια μέρα αλλάζοντας συνεχώς μέχρι να ξεπικρίσει. Τα σουρώνω και.βράζω με νερό και ζάχαρη στην κατσαρόλα και ρίχνω τα νεραντακια μου,Το βραζω για 20 λεπτα Αποσύρουμε το γλυκό από την φωτιά και αφήνουμε για μια νύχτα να ξεκουραστεί. Την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου ένα τέταρτο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες. τοποθετούμε το γλυκό μας σε Βάζα!!!

H συνταγή είναι της κας Katerina Kostanasiou-Tatsi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ποιος δεν λατρεύει ένα γλυκό γεμάτο κρέμα και τραγανά μπισκότα
Αν όμως ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να φτιάξετε ένα “τεμπέλικο” σε μόλις 20 λεπτά, χωρίς να χρειαστεί να ζεστάνετε τον φούρνο!

Υλικά:

600γρ. μπισκότα σφολιάτας (σφολιατίνια)
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο
0,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Πρέζα ζάχαρη βανίλιαs

Εκτέλεση:

για την κρέμα:
Ανακατέψτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη ζάχαρη βανίλια. Ρίξτε το γάλα και βάλτε το μείγμα στη φωτιά. Ανακατεύοντας συνεχώς, μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς και προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά.

Συναρμολόγηση
Βουτήξτε τα μπισκότα στην κρέμα και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, καλύπτοντας τα με γενναιόδωρες ποσότητες κρέμας.
Τελευταία πινελιά: Αλείψτε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και πασπαλίστε με ψίχουλα μπισκότου.
Απολαύστε! Το “τεμπέλικο γλυκό” σας είναι έτοιμο σε χρόνο μηδέν, γεμάτο με πλούσια γεύση και υφή που θα σας λιώσει στο στόμα.

Tips:

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού.
Αν θέλετε πιο τραγανή υφή, ψήστε τα μπισκότα για 1-2 λεπτά πριν τα βουτήξετε στην κρέμα.
Μπορείτε να διακοσμήσετε το γλυκό με φρέσκα φρούτα, σοκολάτα τριμμένη ή καρύδια.

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα με κατσικίσιο γάλα
Επόμενο άρθροΜωσαϊκό Μερέντας