Το Γλυκό του κουταλιού Βερύκοκο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει την γλυκύτητα του σιροπιού με τη μοναδική γεύση του φρούτου. Με αυτόν τον τρόπο, εγώ έχω πάντα ένα βαζάκι έτοιμο στο ντουλάπι μου για να το απολαύσω οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα μικρά και σφιχτά (22-24 κομμάτια περίπου)
1 κιλό ζάχαρη
600γρ. νερό
2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξινό ή χυμό από 1 λεμόνι
2 καψουλάκια βανιλίνη
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Πλένετε τα βερίκοκα και με ένα αιχμηρό και σκληρό αντικείμενο –εγώ χρησιμοποίησα την ανάποδη αιχμηρή πλευρά μιας κουτάλας για σαλάτα, αφαιρείτε το κουκούτσι του βερίκοκου πιάνοντας το με όλη τη χούφτα και πιέζοντας σταθερά από το πίσω μέρος προς το κοτσάνι.
Διαλύετε τον ασβέστη σε λεκανίτσα με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα. Τα αφήνετε να μείνουν για 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Στο μεταξύ βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 7 λεπτά και φτιάχνετε ένα πυκνό σιρόπι, το οποίο αφήνετε στην άκρη μαζί με την κατσαρόλα να κρυώσει.
Στραγγίζετε και ξεβγάζετε πολύ καλά τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο. Αν θέλετε, καθαρίζετε προσεκτικά τη φλούδα τους με ένα μαχαιράκι. Επειδή ο ασβέστης έχει σκληρύνει το φρούτο, τότε καθαρίζονται πιο εύκολα.
Ύστερα τα βάζετε σε λεκανίτσα με κρύο νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι ξινό ή το χυμό ενός λεμονιού. Αφήνετε τα βερίκοκα εκεί για άλλο ένα μισάωρο με μία ώρα.
Στραγγίζετε τα βερίκοκα και τα ρίχνετε στο κρύο σιρόπι. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και βράζετε για 7 λεπτά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από λίγο αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνετε το γλυκό να ηρεμήσει για μια ολόκληρη μέρα και να βγάλει τα υγρά του στο σιρόπι και ύστερα ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τις βανίλιες και τα αμύγδαλα και δίνετε ακόμη μια βράση στο γλυκό ώστε να το δέσετε κανονικά.
Μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όπως είναι καυτό, κλείνετε με το καπάκι και αναποδογυρίζετε πάνω σε πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει σε αυτή την ανάποδη στάση και μετά τα γυρίζετε από την καλή και διατηρείτε το γλυκό στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα, διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Γλυκό του κουταλιού Βερύκοκο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Επιλογή φρούτου: Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά, σφιχτά βερίκοκα. Τα ώριμα είναι καλύτερα για μαρμελάδα, καθώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα.
- Ο ρόλος του ασβέστη: Η διαδικασία με τον ασβέστη είναι απαραίτητη γιατί σκληραίνει το φρούτο εξωτερικά, με αποτέλεσμα να διατηρεί το σχήμα του και να γίνεται τραγανό.
- Σωστό δέσιμο: Μετά το πρώτο βράσιμο και την ημερήσια αναμονή, το δεύτερο βράσιμο είναι αυτό που θα δέσει το σιρόπι. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιατάκι. Αν η σταγόνα μείνει σταθερή και δεν απλωθεί, το σιρόπι είναι έτοιμο.
- Αποστείρωση βάζων: Είναι πολύ σημαντικό να αποστειρώνετε τα βάζα σας για να διατηρηθεί το γλυκό εκτός ψυγείου. Πλύνετε τα βάζα και τα καπάκια και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά.








