H Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Γλυκό του Κουταλιού Ρόδι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το ρόδι, γεμάτο αντιοξειδωτικά και έντονο χρώμα, γίνεται ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που διατηρείται για καιρό και μπορεί να σερβιριστεί με άπειρους τρόπους. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για το Γλυκό:

  • Ρόδι (καθαρισμένο): 1+1/2 κιλό (περίπου 10 ποτήρια)
  • Ζάχαρη: 3 ποτήρια
  • Νερό: 3 ποτήρια

Για το Δέσιμο:

  • Χυμός λεμονιού: 1 (στο τέλος)

Σημείωση:

  • Όλα τα υλικά τα μετράμε με το ίδιο ποτήρι.

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα (Συνταγή 2 Ημερών)

**1η Μέρα:**

Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα καθαρισμένα ρόδια, τη ζάχαρη και το νερό.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.

Αφού πάρει βράση, αφήστε το να σιγοβράσει για ακριβώς **10 λεπτά**. Αν χρειαστεί, ξαφρίστε την επιφάνεια.

Μετά τα 10 λεπτά, κλείστε τη φωτιά, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να κάτσει για **24 ώρες** σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βοηθάει το **Γλυκό του Κουταλιού Ρόδι** να δέσει καλύτερα και να απορροφήσει το άρωμα.

**2η Μέρα:**

Μετά τις 24 ώρες, ανοίξτε ξανά τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση.

Αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα **10-15 λεπτά**, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το μάτι σας.

Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, ρίξτε λίγο σιρόπι σε ένα πιάτο. Αν δεν ενώνεται, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού (χρησιμοποιήστε 1 λεμόνι) και αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα **2 λεπτά**.

Κλείστε τη φωτιά και αφήστε το γλυκό να κρυώσει λίγο.

Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα καλά.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Βρασμού και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 22-27 λεπτά (συνολικά σε δύο ημέρες)

Συνολικός Χρόνος: 32-37 λεπτά (καθαρός χρόνος)

Επιπλέον Χρόνοι: 24 ώρες (για την ξεκούραση του γλυκού).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει το σιρόπι σας πιο παχύρευστο και να δέσει πιο γρήγορα, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.γ. γλυκόζη μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Δείτε πώς να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Για να σιγουρευτείτε ότι τα βάζα σας είναι αποστειρωμένα, βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για 15 λεπτά. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο αρωματικό τζίντζερ στο βράσιμο του σιροπιού.

Σερβίρετε το **Γλυκό του Κουταλιού Ρόδι** με παγωτό βανίλια ή με ένα πλούσιο σπιτικό γιαούρτι. Είναι ιδανικό για να έχετε πάντα διαθέσιμο ένα νόστιμο και θρεπτικό γλυκό!