Μπακλαβού

Υλικά

1,2  κγρ φύλλο (1 κιλό & 200 γρ)  
1,2 κγρ αμύγδαλο (1 κιλό & 200 γρ)  
2kg ζάχαρη
μιση φλιτζάνα του τσαγιού ζάχαρη
250 γραμ βούτυρο αγνό
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
γαρύφαλλα για το στόλισμα
Για το σιρόπι μετράμε τα 2 κιλά ζάχαρη πόσα ποτήρια είναι αν π.χ. είναι 10 ποτήρια θα βάλουμε 8 ποτήρια νερό αν είναι 8 ποτήρια θα βάλουμε 6 ποτήρια νερό.

Εκτέλεση

Ρίχνομε την ζάχαρη το νερό και το χυμό λεμονιού σε ενα κατσαρόλι και το βράζομαι χωρίς να ανακατέψουμε περίπου 10 λεπτά από την στιγμή που θα βράσει να γίνει σιροπάκι δεμένο. (το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό)

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει …ρίχνουμε τα αμύγδαλα ώστε το νερό να τα καλύψει βράζουμε για 15 λεπτά …δοκιμάζουμε αν βγαίνει το φλούδι από το αμύγδαλο αν δεν βγαίνει βράζουμε λίγο ακόμη μέχρι να μπορούμε να το αφαιρέσουμε..
Βγάζουμε τα αμύγδαλα από την κατσαρόλα τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι τα ξεπλένουμε και μόλις στραγγίξουν τα καθαρίζουμε από τα φλούδια .Τα ξεπλένουμε πάλι τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε πάνω στο τραπέζι σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά για μία μέρα .
Όταν στεγνώσουν καλά τα αλέθουμε στο μούλτι τα βάζουμε σε μία κούπα και ρίχνουμε το μισή φλιτζάνα ζάχαρη τη μαστίχα και την πιπερόριζα αλεσμένες Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

Βάζουμε λίγο βούτυρο στον πάτο του ταψιού.. βάζουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα και στη συνέχεια βάζουμε ένα φύλλο βουτυρωμένο και από πάνω ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το αμύγδαλο.
Έπειτα πάλι ένα φύλλο βουτυρωμένο και πάλι ένα φλιτζάνι από τα αμύγδαλα ενδιάμεσα μπορούμε να βάλουμε και 2-3 φύλλα σκέτα χωρίς αμύγδαλο. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος βάζουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα σκέτα χωρίς αμύγδαλα. Χαράζουμε τον μπακλαβά μας και στερεώνουμε τα πάνω φύλλα με δύο γαρύφαλλα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στους 180 βαθμούς πάνω κάτω. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά το οποίο πρέπει και αυτό να είναι ζεστό,
ζεστό το σιρόπι ζεστό το γλυκό μας!!

Σημείωση: φύλα κρούστας λεπτά όσο πιο λεπτά γίνεται.. χρησιμοποιείστε το φύλο Βηρυτού του Κανάκη στην μοβ συσκευασία η φρέσκο ντόπιο από καταστήματα που φτιάχνουν τέτοιου είδους φύλλα.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή και η εκτέλεση είναι της Μυτιληνιάς Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΗ Τυρόπιτα της Πρωτάρας
Επόμενο άρθροΛαχταριστά Κρουασανάκια φτιαγμένα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας & γέμιση τυριού.